Използвайте най-добрите си ГЛАСОВЕ в ефира

Превод: Даниела Терещенко

Появата по телевизията или радиото са отлични начини за продаване на книги – ако се представите успешно. Определящо за това, дали ще можете да осъществите комуникацията с публиката си, е както съдържанието на посланието ви, така и начинът, по който предавате думите си.

Ето един съвет как да говорите по-ефективно, докато се представяте в ефир: контролирайте своите ГЛАСОВЕ. Това е акроним, който се състои от първите букви на думите ГЛедна точка на другия, Акцентиране, Скорост, Облик на увереност, Височина и Ентусиазъм. Варирайте ги докато говорите и ще представите посланието си по-ефективно и приятно:

Гледната точка на другия. Аудиторията не е включила на канала, за да й бъде продавано нещо. На нея не й пука за вас или книгата ви, а иска да бъде забавлявана и информирана. Ангажирайте тези, които ви слушат и гледат, като ги въвлечете в представянето си. Убедете ги, че е в техен интерес да ви слушат, защото разполагате с информация, която ще им помогне. Преди появата си в дадено шоу, научете коя е публиката и как информацията в книгата ви може да ви е от полза.

Акцентирайте. Избягвайте монотонния глас, като акцентирате върху важните думи и наблягате върху тях, като говорите. Променяйте начина, по който акцентирате върху думите си, за да контролирате въздействието им. Периодично променяйте силата на звука, за да наблягате на важните точки и избягвайте монотонността.

Скорост. Скоростта на говора ви може да попречи на ефективната комуникация. Общата ви нервност ще ви накара да говорите малко по-бързо от нормалната ви скорост, като изкривявате артикулацията си, а това спъва ефективната комуникация. И колкото по-бързо се движат гласните ви струни, толкова по-креслив става гласът ви. Намалете темпото на речта си и тонът ви ще се понижи, което прави гласа ви уверен и плътен. Ако говорите прекалено бързо, произношението ви ще пострада. Домакинът на шоуто може да ви накара да повтаряте отново и отново, което става дразнещо за всички. Освен това може да прозвучите или нервен или незаслужаващ доверие.

Нормалната скорост е около 130 – 140 думи на минута. Може да узнаете къде се намирате на тази скала, като се запишете в продължение на една минута. После просвирвате записа и броите думите си. Ако говорите прекалено бързо или прекалено бавно, практикувайте, докато не получите добро усещане за най-удобната и ефективна скорост. Упражнявайте дикцията си, като четете на глас сам на себе си или на семейството или приятелите си.

Може да използвате утвърждения, за да си помогнете. Например, ако имате склонност да говорите прекалено бързо, напомняйте си да намалите темпото с помощта на следното утвърждение: „Редовно говоря особено бавно и членоразделно, сякаш през три пръта преплитам”. Трудно е да го кажете бързо, а като го повтаряте ще подобрите артикулацията си.

Облик на увереност. Хората свързват компетентността с увереността. Ако звучите уверени, аудиторията ще е по-склонна да повярва, че знаете за какво говорите. Звукът на увереността не е задължително да е дълбок, плътен глас. Той е готовият отговор на труден въпрос или владеенето на фактите, в подкрепа на позицията ви. Но, ако изпитвате нервност, има няколко техники, които може да използвате, за да вдъхвате увереност:

Слушайте внимателно въпросите на интервюиращия, за да си дадете време, да обмислите отговор.

Не се страхувайте да кажете „не знам” или „не помня”, ако наистина е така. Някои въпроси са предназначени, да ви изкарат от равновесие, за да проличи, дали действително знаете за какво говорите (но те обикновено се задават от водещия преди ефир, ако въобще биват зададени).

Упражненията за дишане могат да ви помогнат да облекчите тревожността.

Водещият ще се опита, доколкото е необходимо, да ви накара да се чувствате като у дома си. Те осъзнават, че сте неспокойни за участието си в шоуто и ще направят каквото могат, да ви помогнат да се отпуснете. Ако имате въпроси, задайте ги преди предаването да започне.

Не мислете за половинката, семейството, приятелите в публиката. Мислете за въпросите, които могат да ви зададат и как ще ги използвате, за да постигнете целите си за предаването.

Бъдете себе си. Говорете естествено и използвайте лични истории, за да създадете другарско отношение с публиката. Не се опитвайте да кажете смешка, ако сте нервни. По-малко вероятно е да се получи добре, а отсъствието на смях (ако сте пред публика на живо) ще ви направи дори още по-неспокойни.

Хората ви желаят успех. Те са съпричастни с погрешимостта ви и могат да ви подкрепят повече, ако покажете, че сте човек. Не се притеснявайте, че грешите, защото интервюто може да стане по-добро. Научете се да се смеете на себе си.

Много радио студия имат бутон за кашляне. Ако трябва да се изкашляте или да прочистите гърлото си, го натиснете по същото време и те няма да се чуят в ефир. Ако няма такъв бутон, извърнете се от микрофона и покрийте устата си. Дръжте вода близо до вас и редовно отпивайте.

Аудиторията долавя по-малко от вас нервността ви. Не привличайте вниманието върху нея в ефир, но ако чувствате, че се налага, признайте го на интервюиращия преди да започне предаването. Това ще ви помогне да се отпуснете и ще породи разбиране.

Отпуснете се и се наслаждавайте, но не прекалявайте с отпускането и не правете несериозни забележки. Запазете своя професионализъм и помислете какво ще кажете, преди да сте го казали. Ако не сте сигурни, дали даден коментар би бил подходящ, не го давайте. Както се казва „Ако се колебаете, не го включвайте.“

Височина на гласа. Преди да ви включат, ще бъде проведена проверка на звука и аудио настройките ще бъдат направени, както подобава. Общото ви безпокойство, обаче, може да ви накара да се почувствате по-несигурни в себе си и гласът ви може да стане все по-силен или тих. Ако това се случи, водещият може да го спомене в паузата. Или, ако сте в телевизионно предаване, може да видите как продуцентът ви сигнализира с ръка да повишите глас.

Ентусиазъм. Смесете самоувереността си с ентусиазъм, предаван, като говорите с усмивка в гласа и страст в сърцето. Използвайте интонацията, за да предадете ентусиазъм, като наблягате на важни думи.

Важно: Да предавате ентусиазъм не означава да скачате нагоре-надолу, като наблягате на всяка дума. Може да го постигнете като говорите бавно, отчетливо и с убеждение. Това може да бъде предадено, като направите пауза, преди да отговорите на въпрос, като говорите с усмивка в гласа и сте подготвени с отговори на въпроси и възражения. Адекватната подготовка ще послужи за подобряване на ентусиазма ви.

Може да се позабавлявате, като провеждате радио интервюта с телефона, като се гледате в огледалото. Това ще ви позволи да упражните жестовете (да добавите интонация в гласа си) и да се усмихвате. Може да ви е полезно да се изправите, докато говорите. Така диафрагмата ви се отваря и ви позволява да говорите с по-плътен глас.

Да направите представяне в ефир може да бъде колкото продуктивно, толкова и забавно. Използвайте своите ГЛАСОВЕ мъдро и ще продавате повече книги, забавлявате и информирате аудиторията и ще предоставите на водещия едно добро шоу. Тази ситуация е печеливша за всички.

Източник: Use Your Best VOICES on the Air

Вашият коментар