Международна лига на антикварните книготърговци. Част 3

Присъствие на „Ай Ел Ей Би” и членовете й  в интернет
Уеб сайтът на „Ай Ел Ей Би” – http://www.ilab.org – съдържа богата информация за всяко лице, което се интересува от книги, ръкописи, автографи и гравюри.
Всяка страна-член на „Ай Ел Ей Би” от своя страна има своя уникален и персонализиран уеб сайт.


Например в сайта на „Финландската асоциация на антикварните книготърговци”, четем: „Историята на антикварните книготърговци във Финландия е на над 150 години. Първата антикварна книжарница е основана в Турку през 40-те г. на 19 в. (около 1840 г.)… Финландската асоциация на антикварните книготърговци” е създадена в Хелзинки през 1941 г., за да представлява интересите на своите членове… Те се придържат към „Етичния кодекс” на „Ай Ел Ей Би”. В учредителното събрание [77] на асоциацията участват десет антикварни книготърговци; сега техният брой е двадесет и четири… Логото на Асоциацията е създадено от художника Сигне Хамарстен-Янсон [78]. То представлява голяма калиграфска буква „А” в средата на кръг с отворена книга пред него… Международните панаири на книгата, които ние организираме, са най-видимата част от нашите дейности. Първият панаир се провежда в Хелзинки през 1988 г…
Вие търсите „учебник”, който е изчерпан, вашата любима от детството приказка, историята на вашия регион или вашето семейство или рядка колекционерска вещ, липсваща във вашата колекция? Или може би просто бихте искали да намерите евтини книги за четене? Ние можем да помогнем на тези и много други ваши запитвания и желания. Независимо дали вие продавате или купувате, магазините на нашите членове са щастливи да ви помогнат. Добре дошли в света на антикварната литература!
Нашите членове желаят да помогнат на своите клиенти във всички запитвания, свързани със старата литература и книги. Ние искаме да установим добри взаимоотношения с нашите клиенти и да ги накараме да почувстват, че те могат да разчитат на експертизата на нашите книготърговци-членове на всички етапи от сделката. За да гарантира това, „Финландската асоциация на антикварните книготърговци” изисква от всички свои членове високо равнище на компетентност…”
В уеб сайта на „Асоциация на антикварните книготърговци на Япония” („Ей Би Ей Джей”) е публикувано обръщение на Президента на организацията, в което се казва:
„Ей Би Ей Джей” е създадена през ноември 1964 г. от десет големи антикварни книготърговци в Токио, Осака и Киото. Това е времето, когато Япония изпитва безпрецедентен икономически растеж и японските колекционери, учени и уредници на музеи/библиотеки жадно продават и купуват редки материали на вътрешния и международния пазар.
„Ей Би Ей Джей” е създадена с цел развитие на японската антикварна книготърговия, за да отговори на все по-глобализиращата се епоха. През 1965 г. тя става член на „Ай Ел Ей Би”. Оттогава се е разраснала и сега включа тридесет членове.
„Ей Би Ей Джей” участва в конгресите и панаирите на книгата на „Ай Ел Ей Би”и работи заедно с колегите-членове, за да се улесни международното разпространение на антикварните книги и да се осигури спазване на „Етичния кодекс” на Лигата.
В Япония „Ей Би Ей Джей” е ангажирана в различни дейности, включително организиране на панаири на книгата, публикуване на библиографски справочни издания, спонсориране на лекции, посветени на антикварните книги, организиране на екскурзии до частни и институционални колекции, както и подаряване на книги на центровете за възрастните граждани.
През 1973 г. и 1990 г. „Ей Би Ей Джей” беше домакин на конгресите и международните панаири на книгата на „Ай Ел Ей Би”…
Чрез активно ангажиране с антикварната книготърговия „Ей Би Ей Джей” има за цел да допринесе за развитието на взаиомоотношенията между Изтока и Запада, преоткриването и съхраняването на ценни културни ценности [79], както и предаването им на бъдещите поколения.
Всички членове на „Ей Би Ей Джей” са задължени да притежават професионални знания и достатъчен опит в антикварната книготърговия, както и да се придържат строго към „Етичния кодекс” на „Ай Ел Ей Би”.
Само книготърговците, които отговарят на тези критерии имат право да използват логото на „Ей Би Ей Джей”, а членовете й се гордеят с тяхната способност за описват ясно и точно своите стокови запаси, включително всякакви дефекти, използвайки приетата терминология в търговията.
ХХІ век ще доведе до огромна промяна в света на антикварната книга, а интернет драстично променя начина, по който колекционерите и книготърговците си взаимодействат.
Нашето желание е този скромен сайт да бъде полезен на колекционерите на книги и на библиофилите в цял свят.”

Мария Гуленова

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s