Инструменти и услуги, които ще помогнат на авторите при самопубликуване

Julie-Ann Harper copy 2Julie-Ann Harper

Julie-Ann Harper  е основател на Pick-a-WooWoo Publishing Group и Authors Wish. Има 25 години опит в издателската дейност, бизнес обучението, организирането на семинари и презентации, посветени на самопубликуването.  Като негов страстен застъпник, тя помага на писателите да погледнат на издаването като на бизнес. С 15 награди в областта на публикуването и бизнеса,  готова да сподели знанията си с колкото е възможно повече писатели, особено когато става въпрос за самопубликуване, тя е съавтор на 47 образователни заглавия, автор е на две самостоятелно публикувани книги, пет детски книжки с картинки и две традиционно публикувани заглавия (McGraw Hill).

Самопубликуването е във възход и в съответствие с тази трансформация в издателския бизнес се появяват много организации в цял свят, които предлагат авторски услуги за пишещи. Но ако бюджетът ви не е достатъчен за наемането на професионален редактор, за набирането на текста, за заплащането на дизайнер на корици и т. н.? Означава ли това, че книгата ви няма да се справи с отрасловите стандарти, ще бъде с лошо качество или, за съжаление, никога няма да бъде публикувана? Абсолютно не.

Наемането на професионалист винаги е за предпочитане, но не всеки пишещ разполага със средства, и вместо този факт да ви накара сами да изследвате безразборно черната дупка в интернет, аз и моят екип направихме обширни проучвания, покупка, оценка, преглед и съставихме списък на най-полезните ресурси, които публикувахме на нашата платформа – Authors Wish, нещо като  „one-stop shop 1* for DIY 2*“ за пишещи, в който да намерят достъпни и практически инструменти, необходими им при самопубликуване.

Отне ни почти 10 години, за да систематизираме  данните от проучването, и да, да добавя, че от опита косите ми посивяха, но тъй като съм убедена, че при вас нещата не трябва да протекат по този начин, нека да започнем.

Процесът на публикуване

Има шест основни аспекта в процеса на публикуването и много инструменти за всеки, който желае да се занимава със самопубликуване. В Authors Wish те са групирани по сегменти:

 1. Писане
 2. Редактиране
 3. Проектиране (Дизайн)
 4. Обработване
 5. Публикуване
 6. Промотиране

AW

Ще публикуваме статии за всеки от посочените аспекти, но тук ще се спра само на инструментите, които намирам за най-подходящи за използване на първия етап – „Писане“. Писането е очевидната отправна точка – в идеалния случай всички ние сме потенциални писатели! „Номерът е“ да се направи критичният преход от писането към автора / издателя – и днес това може да се превърне в реалност с платформата IngramSpark.

IS

Инструменти или услуги за писане

Някои от инструментите или услугите за писане са универсални по своя характер, докато единствената цел на други е да помогнат на пишещите да извършат по-лесно прехода от писането към публикуването:

 • Book Startup Toolkit е предназначен да освободи от съмнението в творческия процес. Предоставя пътна карта, стратегия, както и точните стъпки, които трябва да се предприемат, за да „се прехвърли“ историята от главата на пишещия върху страницата.
 • Reedsy Book Editor е прекрасен „инструмент за производство“, който се грижи за форматирането и конверсията, преди дори пишещият да разполага с работата в завършен вид. Той му позволява да работи онлайн и с други участници в процеса (например с неговия редактор). След като работата е завършена, тя може без усилия да бъде експортирана под формата на  перфектни файлове – ePub или PDF, към услугата print-on-demand (POD) 3*, например на IngramSpark .
 • Scrivener е проектирана от автори за автори. Това е една от най-добрите програми, която пишещите могат да използват, за да организират своето писане.

Безплатно саморедактиране и писане на макроси

Макросите 4* променят начина, по който авторите могат да преразгледат своето писане. Ето няколко макроса за саморедактиране, които препоръчвам, тъй като са предназначени за работа с Microsoft Word и са успешно използвани от нашите независими автори.

 • Confusables разпознава думи, които често се използват неправилно.
 • Lywords намира наречията, които могат да бъдат премахнати.
 • Needless Words определя думи, които са хаотично подредени или са ненужни.

Проверка на плагиатство

Вие добре знаете, че вашият роман или книга е изцяло ваша собственост. Въпреки това, използването на инструментите, посочени по-долу, за проверка на неумишленото плагиатство, е добра идея.

 • Grammarly днес е най-добият инструмент за проверка на плагиатство, наличен на пазара.
 • Plagiarism Checker предлага безплатни и платени планове, които могат да помогнат на автора да открие плагиатството в книгата си. Притежава висока скорост и точност, за да се провери лесно автентичността на книгата – само за няколко секунди.
 • Plagium е бърз начин да се открие дали съдържанието е оригинално или дублирано.

Това са само част от услугите, които съм проучила. За повече информация можете да посетите Authors Wish.

1*Бизнес или офис, в който се предлагат многобройни услуги
2*Do it yourself – Направи си сам
3*Печат при поискване (ППП)
4*Най-кратко: малка програмка, която помага за автоматизиране на определени задачи

Мария Гуленова

Източник: www.ingramspark.com

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s