11-те първи стъпки на вашия контент маркетинг

За никого не е тайна, че всички основни процеси в бизнеса имат за цел получаването на постоянeн, повтарящ се и предвидим резултат с възможни, но минимални отклонения. Тези процеси от време на време са подложени на модернизация (ако възникне необходимост) и извеждат компанията до нови нива на доходи и ефективност.

Разгледан в този ракурс, отделът по маркетинг по нищо не се отличава от цялата компания: от начина, по който ще организирате вашите производствени процеси, ще зависи и полученият резултат.

Така нареченият „agile“ маркетинг* представлява в много отношения преработен и преосмислен маркетинг, главната цел на който, като цяло, е останала предишната — ценността на стоките (услугите) да достигне до клиента, но много по-бързо.

Днес, ако изразходвате прекалено много време, просто ще закъснеете.

Качественият материал, представен във вашите уеб ресурси, играе все по-голяма роля в процеса на генериране на контакти (лийдове) и продажби, така че входящият маркетинг трябва да се признае за едно от най-важните направления на целия интернет маркетинг.

По-долу представяме на вашето внимание първите 11 стъпки, които трябва да извърши една компания, за да реализира потенциала на контент маркетинга на 100%, като се основава на „agile“ принципите.

Стъпка 1. Научете всичко за вашите клиенти

Узнайте все о своих клиентах

Съсредоточете вниманието си върху определен сегмент от целевата аудитория. Сред потребителите намерете най-ценните клиенти и направете всичко, за да разберете какво искат и очакват, от какво се страхуват и от какво се ръководят при вземането на решения.

Вашата задача е  да изясните на какъв етап от цикъла на продажбите се намират те: неосведоменост, знание, интерес, търсене, покупка.

Стъпка 2. Наемете редактор

Наймите редактора

Всяка програма за контент маркетинг изисква специалисти, притежаващи необходимите знания и умения, необходими за развитието на стратегия и администриране на собствения творчески процес.

Редакторът трябва:

  • да пише превъзходно и да е знае кои са най-търсените теми в определен момент, т.е. да мисли като издател;
  • да притежава навици за SEO оптимизация;
  • да има опит в интернет маркетинга;
  • да бъде фен на социалните медии;
  • да умее да мисли аналитично и да бъде стратег.

Стъпка 3. Създайте общност около вашето съдържание

Создайте сообщество вокруг своего контента

Създайте реална (и виртуална) общност (от фрийлансъри, колеги, авторитетни лица, абонати, фенове, последователи), свързващото звено на която ще бъде създаденото от вас съдържание. Тези хора в голяма степен ще ви помогнат по-широко да разгърнете вашата дейност и да умножите вашите усилия.

Стъпка 3. Създавайте изключително интересно съдържание

Съдържанието е прекрасна възможност да установите контакти и да окажете влияние върху вашите потенциални клиенти. Никога не я пренебрегвайте.

Стъпка 5. Преработвайте и преосмисляйте вашето съдържание, за да го използвате многократно

Винаги търсете възможности, за да използвате многократно веднъж създадения материал. Можете да придадете ново значение на някои аспекти, да обърнете внимание на неща, които по-рано са били игнорирани. Допълвайте вече съществуващите материали с нови факти и ги пускайте в действие.

Стъпка 6. Фокусирайте се върху конверсията

Уверете се, че всеки публикуван материал притежава ясен и привлекателен призив за действие. Извършването на целево действие е най-важното, поради което сте се нагърбили с всичко това. По един или друг начин, но общият ви доход ще се състои от малки победи на всяко ниво на конверсионната фуния.

конверсия

Стъпка 7. Създайте колкото е възможно повече точки за контакт с вашето съдържание

контент

Съставете план  чрез какви канали ще популяризирате вашите материали. Колкото повече ресурси ще задействате, толкова по-голяма е вероятността, че съдържание ви ще достигне своя краен получател… Партньорски маркетинг, контекстна реклама, социални медии, корпоративен сайт, отзиви за вас от хора, които се смятани за експерти във вашата ниша и т.н.

Стъпка 8. Определете график на публикуването

Той е един от най-важните моменти при организирането на работата на отдела за контент маркетинг. Определете ритъма на издаването на новия материал и не го нарушавайте.

Съпоставете графика с вече известните данни за най-удобното време за публикуване в социалните медии.

Например за изпращане на писма по електронната поща вече е установено т.нар. „мъртво време“ — от 10 ч. вечерта до 6 ч .сутринта, в което няма смисъл да се изпраща каквото и да било: никой няма да отвори писмото и да го прочете.

Стъпка 9. Защитете вашия материал от незаконно копиране

Защитите свой материал от нелегального копирования

Незаконното копиране  е проклятието на контент маркетинга в интернет, но вие можете да се справите с него, ако навреме се погрижите за авторското право. Не позволявайте на други да използват продуктите на чужд интелектуален труд и да печелят от това.

Стъпка 10. Измервайте резултатите от вашата работа

Измеряйте результаты своей работы

Организирайте постоянен мониторинг и анализ на резултатите от работата на отдела за контент маркетинг на всеки етап: от създаването и промотирането на съдържанието пред клиента до преброяването на броя импресии, извършените конверсии и икономическата ефективност на избраната стратегия (количествени бизнес показатели — ROI, печалба за тримесечие и т.н.).

Стъпка 11. Съгласувайте вашата дейност с основната стратегия

Имайте предвид, че с контент маркетинг вие се занимавате не заради самото съдържание и дори не в името на вашите клиенти, а за постигането на конкретни цели и изпълнението на определени задачи.
Стратегията е лайтмотивът на вашата дейност, и ако смятате, че трябва да се направят някои корекции, винаги започвайте от стратегията и визията за крайните цели.

*от модела на организационния процес — „agile“, чието основно предназначение и особеност се състои в това да предостави стоки и услуги на клиента много по-бързо в сравнение с традиционния модел

Мария Гуленова

Източник: blog.kissmetrics.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s