След десет години ще можем „да четем“ от снимки мислите на хората

Със завидна регулярност се появяват приложения и алгоритми, които могат да определят какво е показано на една снимка и дори да разпознават забавна ли е тя или не. За какво са необходими всички тези разработки и по какъв начин те ще повлияят върху нашето бъдеще?


Новите разработки и открития в областта на науката и технологиите от категорията «събития на века» са се превърнали в ежедневна сводка с новини. Учените вече са се научили как да се възстановяват зрението, да лекуват СПИН и дори да правят бионични протези. А инженерите довеждат до съвършенство технологията „интелигентен дом“, която организира пространството и потреблението на ресурси така, че да се сведе до минимум вредното въздействие върху околната среда и хората да се освободят от задължението да следят показателите на различните домакински уреди, и въобще, да мислят за дома.
На фона на тези научни пробиви, алгоритмите и приложенията за разпознаване на снимки, изглеждат като детска игра за тези, които са уморени просто да снимат и искат да правят нещо ново. Но това е само на пръв поглед. Зад тези открития стои бъдещето на фотографската техника, маркетинга, рекламата и други области на човешкия живот.
Pressfoto.ru прави преглед на най-новите постижения в света на фото технологиите и моли експерт да ги оцени и да прогнозира до какво ще доведат.

Намиране на лица, които си приличат
През 2015 г. руският стартъп N-techlab за разпознаване на лица по снимки неочаквано за мнозина изпреварва конкурентите си от Google и Пекинския университет и побеждава в конкурса за алгоритми The MegaFace Benchmark.
През февруари 2015 г. компанията стартира и първия в света сайт за запознанства FindFace с функция за търсене на лица, които си приличат. Приложението работи на основата на профилите в „ВКонтакте“. Точността на определянето и търсенето на човек по снимка е 70%.
1_we-will-be-able-to-read-peoples-minds-by-photo-in-ten-years-1
Популярността на услугата непрекъснато се увеличава и в края на февруари 2016 г. броят на регистрираните потребители достига 100 хиляди.

Определяне на мястото, където е направена снимката
Най-новата иновация от Google е невронната мрежа PlaNet, която е в състояние да определи къде е била направена снимката. На този етап на развитие системата може да изчисли местонахождението на фотографирането по геотагове, но в бъдеще се планира работа без допълнителни „подсказвания“ – въз основа на достъпни детайли от снимките (пейзаж, цвят, архитектурни особености, характерни животни и растения).
2_we-will-be-able-to-read-peoples-minds-by-photo-in-ten-years-3
За да обучат невронната мрежа да разпознава местата, специалистите са използвали колекция от 90 мил. изображения.

Пол, възраст и емоции
а е уеб услуга на Microsoft, която определя пола и възрастта на хората, изобразени на снимките. Полът в повечето случаи се разпознава вярно, което не може да се каже и за възрастта.
3_we-will-be-able-to-read-peoples-minds-by-photo-in-ten-years-4
Освен това, Microsoft е разработила алгоритъм за разпознаване на емоциите. Те се класифицират в осем категории: злоба (гняв), удовлетворение, отвращение, страх, щастие, неутрално изражение, тъга и удивление (изненада).

4_we-will-be-able-to-read-peoples-minds-by-photo-in-ten-years-8
Според потребителите и самите разработчици резултатите от определянето на емоциите също не са идеални, но са по-точни отколкото при възрастта и пола.
Между другото, невронните мрежи на Microsoft се оказват пет пъти по-ефективни от невронните мрежи на конкурентите (Google, Intel, Qualcomm и Tencent).

Установяване на породи кучета
В рамките на пилотните проекти компанията Microsoft е е разработила услугата What Dog, която определя породата на кучетата. В системата могат да се качват както собствени изображения, така и открити с помощта на търсачката Bing.
Тя разпознава само популярните породи кучета и не се справя с редките или хибридни видове. И не се опитвайте да качвате котки, услугата ще ги причисли към кучетата.
5_we-will-be-able-to-read-peoples-minds-by-photo-in-ten-years-61 6_we-will-be-able-to-read-peoples-minds-by-photo-in-ten-years-13
Според Мич Голдбърг, ръководител на британския изследователския отдел на Microsoft Research, целта е била да се разработи алгоритъм, който да разпознава изображенията по един зададен критерий, например, породи кучета.

Смешно/Не е смешно
Благодарение на усилията на учени от Политехническия университет на Вирджиния, Технологическия институт на Toyota и британското подразделение на Microsoft Research невронните мрежи могат да определят смешно ли е изображението или не.
Учените направили подбор на клипартове на различни теми и помолили доброволците да направят колажи от тях. Главното условие било да са смешни. Друга група участници в експеримента оценила получените изображения, като поставила оценки от 1 до 5.
Въз основа на получените резултати изследователите обучили невронната мрежа да определя комичността на илюстрациите. Ако, според програмата, изображението не е достатъчно забавно, мрежата автоматично ще замени някои елементи по такъв начин, че те да добавят хумор към определен образ.
7_we-will-be-able-to-read-peoples-minds-by-photo-in-ten-years-9
Сменяне на лица
Наскоро в Appstore се появява приложението Face Swap Live, което може да заменя лицата на героите от снимката или  видеото в реално време. Освен това програмата може да съчетае лице с каквото и да е изображение от интернет.
8_we-will-be-able-to-read-peoples-minds-by-photo-in-ten-years-15
Определяне на степента на запомняне на снимките
Учените са проучили колко изображения ще запомни човек за четири минути и половина, обработили резултатите, обучили невронната мрежа и създали LaMem – програма, която определя степента на запомняне на изображения.
За да проверите как работи, можете да качите файл, програмата ще изгради „топлинна карта“ на най-забележителните места в изображението и ще изчисли индекса на запомняне.
9_we-will-be-able-to-read-peoples-minds-by-photo-in-ten-years-14
Според учените точността, с която инструментът запомня снимките, е аналогична на дейността на човешкия мозък.

10_we-will-be-able-to-read-peoples-minds-by-photo-in-ten-years-12Защо е нужно всичко това и какво ни очаква в бъдеще? Мнение на експерта Владимир Горшенин, ръководител на изследователската група PressFoto.

– Защо големите компании в света се занимават със създаването на подобни алгоритми?
Потенциалът на тези алгоритми е огромен. Глобалната цел на изследователите е да научат машината да мисли и възприема света по начина, по който я възприема човекът, и да разбере как мисли той.
Всички тези алгоритми могат да се използват в областта на рекламата, маркетинга и самата фотография. В настоящия момент се създава огромно количество контент и хората просто не успяват бързо да го обработват. Идеалното решение е да се научат роботи да извършват тази работа. В допълнение, вградени алгоритми могат да определят по изражението на човешкото лице харесан ли е рекламният филм или не.

– Разпространено ли е това в Русия?
Вероятно с разработването на невронни мрежи ще се заеме Яндекс. Но като цяло, за съжаление, такава дейност не се поддържа в Русия. Ето защо, с подобни проекти се занимават малки групи от ентусиасти. Разбира се, за да се постигнат големи успехи са нужни сериозни инвестиции, ресурси.

– Какво ни очаква след десет години?
Ще бъде възможно четенето на мислите на човек по изражението на неговото лице! Висока е степента на вероятност, че това ще се случи. Днес по пръстовите отпечатъци могат да бъдат определени наклонностите и предпочитанията на хората, а по линиите на дланите – хроничните заболяване при децата.
Разбира се, ако се страхувате от тотално следене, малко вероятно е, че тези технически нововъведения и прогнози за бъдещето ще ви доставят удоволствие. Но повярвайте, не бива да се притеснявате, освен ако не сте супер популярна знаменитост, за личния живот на която искат да знаят милиони хора по целия свят или не се готвите да ограбите банка. 🙂

Мария Гуленова

Източник: www.pressfoto.ru

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s