Теодора Драганова (1980 г. – )

Теодора Драганова е родена през 1980 г.

През 2003 г. завършва НХА – София, специалност „Метал”, степен бакалавър, а през 2005 г. – степен магистър.

От 2007 до 2010 г. е редовен докторант в НХА, катедра „Метал”, от 2010 г. е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства в НХА – София.

От 2005 г. е член на FIDEM (Международната федерация на медалното изкуство), а от 2007 г. – член на СБХ.

Има десетки участия в национални и международни изложби и симпозиуми, лауреат е на награди от наши и международни конкурси.

Живее и работи в София.

От 9 до 17 май 2013 г. в Галерия – книжарница „София прес“ протича първата самостоятелна изложба на Теодора Драганова – „Скулптурни форми от дърво и метал“.

… творческата й биография доказва сериозните търсения и постижения в областта на релефа, медала, (малките и не толкова малки) скулптурни форми. Младата авторка определено е едно от новите лица на пластичините ни изкуства, впечатляващо с простотата и находчивостта на изказа си, с убедителния синтез, който постига между форма и идея.

Изложбата включва творби, подчинени на идеята за полифоничност. Обединяващата тема е използването на естествените материали: дървесина, преди всичко метал – желязо, бронз, месинг, мед, алуминий, в комбинация с камък и хартия.

При бронзовите релефи и медали е използвана техниката леене на пръст, която не позволява прекалено навлизане в детайл, което пък е основна и съществена особеност на предметите от бронз, представени в изложбата.

Предметите от дърво са изработени от вече излезли от употреба или отпадъчни материали, захвърлени и „ненужни”, живеещи втори живот, след авторовата намеса.

Повтарянето на формите в нови варианти, контексти и серии, подчертава първоначалния замисъл и многопластовото авторово внушение.

www.sbhart.com

"Изпитание"
„Изпитание“

– Обща изложба на СБХ (10 юни – 27 юни 2015 г.), Изложбен център „Шипка“ 6, София

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s