„Тийнейджърски книги“ – „Милениум“

От огромно значение е какви художествени романи за четене ще попаднат в ръцете на тийнейджъра… Ако още първите прелистени страници съдържат пленително четиво, има голяма вероятност той да отвори и още една книга, и още една…

В раздел „Тийнейджърски книги” на своя каталог издателство „Милениум“ предлага 12 заглавия.

Автор на първите пет от тях е руската писателка Татяна Леванова:

1. „Маговетри: Спиралата на световете”, 2009 г.;
2. „Маговетри 2: Властелинът на илюзиите”, 2009 г. ;
3. „Маговетри 3: Леденият рицар”, 2010 г.;
4. „Маговетри 4: Аквамаринова звезда”, 2010 г. ;
5. „Маговетри 4: Нощните птици”, 2011 г.

Татяна Леванова е родена на 30 август 1977 г. в Соликамск в Русия. От ранна възраст се увлича по литературата и публикува свои разкази в пермския вестник „Макс-клуб“, а също и в различни литературни сборници. Завършва Соликамския държавен педагогически институт. През 2005 г. става лауреат на литературния конкурс „Втора степен“ с повестта си „Море, мечти, Марина и нейните рибки“.

В момента живее в град Березники и работи като журналистка в областния вестник.

Поредицата „Маговетри“ разказва за приключенията на момиче „маговетр“ — Маша Некрасова. В руския си оригинал „маговетр“ (на руски: Сквозняк) е съкращение от „Сквозь Ткань Миров проходящий странник“ („Странник, преминаващ през тъканта на световете“). Във всяка част от поредицата действието се развива на различна планета и е с нов, несвързан с предната част сюжет.

Поредицата „Маговетри“ засяга теми за подрастващите, различни от обичайните като любов, секс и дрога. По страниците на книгата се усеща духа на бунтарското, модерно наричано „индигово дете“, което иска да е самостоятелно и пораснало още след като направи първата си крачка.

Преводач е Александра Худякова.

Форматът на изданията е 14х20, книгите са с меки корици.

През 2011 г. издателство „Милениум“ публикува нова книга за тийнейджъри. Това е романът „Островът на смъртта“ (формат на книгата: 13х20; брой страници: 230) от 12-годишната авторка Анна Димитрова, който се превръща в световен дебют. В романа й има всичко – пирати и русалки, вещици и духове, всевъзможни перипетии и, разбира се, магия. Страниците са изпълнени с екшън, любов, приятелство, съперничество, геройство и смърт. В образите на героите авторката вплита черти на реални хора, които познава.

Следва „Изобретението на Хюго“ (2012 г.), роман с който авторът Брайън Селзник отдава почит на един от любимите си кинорежисьори – Жорж Мелиес, творил в зората на киното. Той е един от основните герои в произведението. Историята за него е напълно измислена, но е вдъхновена от действително съществуващата колекция от автоматони на Мелиес, която той дарил на музей, но която заради лошо съхранение била напълно унищожена. Книгата е преведена от английски език от Светла Христова (Формат: 14х21, меки корици, брой страници: 544).

Със своите 284 страници рисунки „Изобретението на Хюго” съчетава елементите на илюстрована книга, комикс и филм. Брайън Селзник разчупва рамките на романа като жанр и създава изцяло нов литературен експеримент.

Британският фентъзи писател, автор на трилъри за деца и младежи, изпълнени с много напрежение и мистика, Робин Джарвис е представен от издателство „Милениум“ с трилогията „Танцуващият замък“: „Танцуващият замък” (2012 г.),
„Танцуващият замък 2: Изроди и лузъри” (2013 г.), „Танцуващият замък 3: Бойни колоди” (2014 г.).

Преводач е Елмира Великова.

Форматът на изданията е 13х20, книгите са с меки корици.

Трилогията „Танцуващият замък” отразява случващото се в съвременния социум, като окарикатурява нежеланието на по-голямата част от населението да се замисли за неща, случващи се извън пределите на личното му спокойствие.

През 2013 г. издателство „Милениум“ публикува романа „Съкровището от Зеленото езеро”. Авторът Луис Сакър е роден през 1954 г. в Ню Йорк. Той е публикувал повече от двадесет детски и тийнейджърски книги, но най-известната от тях е „Съкровището от Зеленото езеро”. Романът му донася престижния медал „Джон Нюбъри” за детска литература, а през 2003 г. е екранизиран от „Дисни” във филма „Семейното проклятие”. Някои от читателите описват книгата му по следния начин:
• „Четенето на тази книга ненатрапчиво те кара да се влюбиш в нея, да отгръщаш ненаситно страница след страница до края, след който оставаш усмихнат, щастлив.“
• „Трудно ми е да ви разкажа историята, без да издам най-любопитните моменти. Те са доста и докато четеш, у теб се загнездва онова чувство, че светът е малък и всичко е толкова свързано, че няма как да избягаш от съдбата си” …

Преводът е направен от Владимир Молев, оформлението е дело на Кремена Пенчева. Форматът на книгата е 13х20, кориците са меки, броят на страниците е 264.

„Деветте живота на Александър Баденфийлд” (2013 г.) e засега последната книга в раздела за тийнейджъри в каталога на издателство „Милениум“. Авторът й Джон Бемелманс Марсиано е роден през 1970 г. Работи като автор и илюстратор на детски и тийнейджърски книги. Книгата „Деветте живота на Александър Баденфийлд” е харесвана заради многото и интересни герои, които няма как да не обикнеш.

Илюстрациите на Софи Блекол (www.sophieblackall.com) в книгата са „меко казано“ прекрасни. Родена в Австралия през 1970 г., тя завършва дизайн в Сидни през 1992 г., а през 2000-та г. се премества в Ню Йорк заедно със семейството си. Илюстрирала е над двайсет и пет детски книги, работи и за водещи издания като „Ню Йорк Таймс”.

Съвместната работата на Джон Марсиано и Софи Блекол е дала напълно завършен вид на книгата. Първо те грабват интересните илюстрации, а след това те спечелва и интересният, приключенски текст. Преводът от английски е на София Петрова. Форматът на книгата е 15х22,5, кориците са меки, броят на страниците е 168.

Цените на разгледаните книги варират от 10 лв. до 20 лв., като издателството предлага различни отстъпки.

Книги, които имат за цел да възпитат обич към качествената художествена литература…

Антоанета Методиева, „Печатни комуникации“, УниБИТ

Advertisements

One thought on “„Тийнейджърски книги“ – „Милениум“

  1. Pingback: Издателски профили – MEDIA MARKETING

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s