„Есета“ – „Колибри“

На 24 януари 2011 г. издателство Колибри поставя началото на серия от книги, обединени под названието „Есета”, като част от раздела „Съвременна литература” в каталога му, с книгата на Милан Кундера „Завети и предателства” в превод на Росица Ташева в обем 236 страници.

Сборникът включва есета, посветени на взаимодействието между музиката и литературата. В тях възкръсват личности като Рабле, Кафка, Толстой, Бах, Шопен, Томас Ман, но Кундера не се ограничава с биографичните им факти, а проследява израстването на тяхната любов към изкуството и начина, по който преодоляват битовите неуредици, за да се посветят на духовното.
Той акцентира на отделни моменти в техните творби, които показват как се променя мисленето на хората през вековете. В тази връзка Кундера споделя, че е съгласен с мнението на Октавио Пас: „Хуморът не е бил познат в древността, не е ползван нито от Омир, нито от Вергилий, той е изобретение на модерния дух”. Така писателят проследява как изкуството отваря все повече съзнанието на хората и му придава космополитност, без която днешното урбанизирано общество би било много по-назад в развитието си.
Толстой и Бах възкръсват в есета на Кундера

„Блестящо есе в девет независими една от друга и същевременно майсторски свързани части, удостоено от Обществото на американските композитори с наградата за най-добра книга за музиката” (1996).

На 3 октомври същата година е публикуван сборникът „Избрани есета” на Хорхе Луис Борхес с преводач Анна Златкова, 308 страници, а месец по- късно – на 7 ноември – „Възмутете се!” на Стефан Хесел в превод на Георги Ангелов с обем 48 страници.

Едни от най-силните есета, които някога съм чел.
„Избрани есета“ – Хорхе Луис Борхес

Есето на Стефан Хесел “Възмутете се!” има изумителен успех из цяла Европа, в Канада и Австралия, а от септември насам и в Съединените щати.
„Възмутете се!“ или как 93-годишният Стефан Хесел разбуни света

Неговото огнено есе ” Възмутете се!” разлюля целия свят преди няколко години и този голям мъж стана родоначалник на движението за справедливост и хармония в тази наша планета.
Стефан Хесел каза „Възмутете се!“ и вече ни гледа отгоре

През 2012 г. не се публикувани нови книги в серията, но през следващата година тя е обогатена с 2 сборника: „Да обявим мира! За напредъка на духа” от Далай Лама и Стефан Хесел (4 март 2013 г.),  в превод на Росица Ташева, 48 страници, и „Цивилизация на зрелището” от Марио Варгас Льоса (14 ноември 2013 г.), преводач Людмила Петракиева, обем от 250 с.
Посланието на Льоса е: „Културата, в традиционното значение на понятието, днес е на път да изчезне.”

Цивилизация на зрелището
Откъс от подготвения от “Колибри” едноименен сборник с есета на Марио Варгас Льоса (1936), едно най-влиятелните имена в съвременната литература – често го определят като автор с най-всеобхватно творчество на испански език и най-значима фигура в испанската и испаноамериканската проза на XX век. През 2010 г. му е присъдено най-високото отличие – Нобелова награда за литература, „заради неговата картография на властовите структури и мощните образи на съпротива, въстание и погром на индивида“.

Марио Варгас Льоса посещава България в средата на май 2013 г. с подкрепата на Посолството на Испания. Той е удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от СУ „Св. Климент Охридски“. В негова чест през 2013 г. на българския литературен пазар се появяват романите „Панталеон и посетителките“, „Литума в Андите“ – своеобразно продължение на „Кой уби Паломино Молеро?“, и „Мечтата на келта“.

През 2014 г. излизат от печат още две заглавия: на 14 март – „Цветница” на Кърт Вонегът, превод Герасим Й. Славов, 328 страница, а на 10 ноември – „Завесата” на Милан Кундера, превод на Росица Ташева, 184 страници.

„Цветница” е изключителен прозорец към живота и личността на Вонегът. Книгата събира възгледите му върху свобода на словото, секс, религия, писане, четене, развод, семеен живот, срам, деца, семейство и всичко друго, за което някога си е струвало да се пише изобщо. Някъде там ще открием и кънтри песен за несбъднати младежки мечти, текст, описващ родословното му дърво, няколко други поетически произведения и сценарий за един мюзикъл с участието на гигантско пиле.
„Цветница” – автобиографичен колаж от Кърт Вонегът

… едно завладяващо есе за изкуството на романа, подписано от неподражаемия Милан Кундера …
„Завесата“ от Милан Кундера – есе в 7 части за изкуството на романа

Форматът на изданията е 130/200 мм, книгите са с меки корици. Изключение прави „Завесата” на Милан Кундера, която е с твърди корици.

Цените на книгите са в диапазона от 5 до 18.00 лв., а при поръчка в сайта на издателя се предлагат с отстъпка от 20 до 40%.

„Избрани есета” на Борхес се разпространява и в електронен вариант.

Мина Николова, „Печатни комуникации“, УниБИТ

Advertisements

One thought on “„Есета“ – „Колибри“

  1. Pingback: Издателски профили – MEDIA MARKETING

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s