„Вяра и култура“ – „Захарий Стоянов“

Издателство „Захарий Стоянов“ е едно от най-успешните издателства в България. Основано през 1997 г., то предлага разнообразни по тематика книги, обединени в над 35 издателски поредици.

Една от най-интересните от тях е „Вяра и култура“.

Целта, която си поставя с тази поредица издателство “Захарий Стоянов”, е да изтъкне особената цивилизационна роля на християнството и по-специално на православието, да запознае българския читател с произведенията на редица отци и теоретици на Църквата, някои от които са същевременно и ярки имена в развитието на световната философска мисъл.

Поредицата включва 7 заглавия:

1. Антоний Велики – „Любовта прогонва страха“, 2004 г.;

„Любовта прогонва страха“ – излезе първа по рода си книга за св. Антоний Велики

2. Блажени Августин – „За божия град“ т.1, 2005 г.;

3. Блажени Августин – „За божия град“ т. 2, 2008 г.;

4. Учителя Петър Дънов – „Веригата на божествената любов“, 2007 г.;

5. Валерий Ганичев – „Тълкувание на евангелието от Матея:беседи 1-44“, 2007 г.

6. Протодякон Стефан Марков – „Православната икона“, 2009 г.;

7. Валерий Ганичев – „Светият и праведен Фьодор Ушаков“, 2009 г.

В знаменитата си книга „За Божия град“ („De civitate Dei“) Августин проследява цялата библейска история, коментирайки я от гледна точка на християнското разбиране за световните събития.
www.pravoslavieto.com

Блажени Августин е една от най-важните личности в развитието на западното християнство. В римокатолицизма той е светец и Отец на Църквата, както и патрон на Августинския монашески орден. Редица философи и теолози са повлияни от учението му, а неговите произведения все още се изследват и четат.

С публикуването на двата тома на капиталния труд на Блажени Августин „За Божия град” издателство „Захарий Стоянов” пристъпва към публикуването за първи път на български език на едно съчинение, което се състои от двадесет и две книги, създавано в продължение на 13 години (413-426). В него Блажени Августин анализира произхода и развитието, а предсказва и бъдещето на два враждебни свята – на духа и материята. Вечната дилема за Бога и Плътта, Истина и Лъжа, Вяра и Безверие, Любов и Омраза, Смърт и Живот Блажени Августин облича в исторически, философски и езикови форми, за да ни срещне с тях в предверието на Истината за Божия град.

В поредицата „Вяра и култура“ са включени както оригинални, така и преводни заглавия от руски и латински. Издателството държи да добрите преводи и част от преводаческия му екип са Доротея Валентинова и Антон Вълчанов.

Кориците са естетически и полиграфически издържани. Издателството предлага част от заглавията в поредицата с твърди корици, а останалата – с меки. Цените варират от 10 лева до 25 лева.

Надя Бъчварова, „Печатни комуникации, УниБИТ

Advertisements

One thought on “„Вяра и култура“ – „Захарий Стоянов“

  1. Pingback: Издателски профили – MEDIA MARKETING

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s