„Балканска литература“ – „Сиела“

В поредицата „Балканска литература“ на издателство „Сиела“ са включени:

Хатидже Мерием – „Търся си мъж“

Какъв би бил животът ти, ако беше жена на някой от изброените типове мъже, какви чувства щеше да предизвиква той в теб, как бихте съжителствали, как би направила живота си по-хубав, какви щяха да бъдат мечтите ти…
Това са фантазиите на съпружеския живот, разкрити в истинската, реалната им светлина, съчетана с хумор и любов.
Това е вълнуващ разказ, наситен с житейски емоции, описващ потиснатостта и лишенията, погледнато в чисто женски аспект, като същевременно отразява стратегията на съпротива и желанието за оцеляване.
Това е един циничен шедьовър, отразяващ ситуациите „Ако бях жена на…“
cinebum.eu

Ревю: „Търся си мъж“, Хатидже Мерием

Углеша Шайтинац – „Съвсем скромни дарове“

Потресаваща, провокативна хроника на едно съвремие, написана жестоко, страстно и ангажирано.
ciela.bg

Светът, който ни заобикаля“

В сборника участват най-добрите съвременни сръбски автори с разкази, посветени на места, които са ги впечатлили. Съставител – Гойко Божович
ciela.bg

Теофано Калояни – „Смъртта на рицаря Челано и други истории“;

В „Смъртта на Рицаря Челано”, вдъхновен от едноименната фреска на италианския художник Джото, неусетно са съчетани различни наративни жанрове: мит, хроника, сказание, приказка, разказ. Езиковото въображение на авторката вплита в неговия вътък радостта заедно с филигранната, често пъти неочаквана меланхолия, сътворявайки причудлив очарователен свят, отрупан с всички дарове на приказното разказвачество (рицари, вълшебници, царски синове, принцеси, богове, животни, които говорят и картини, които оживяват, войни, жертвоприношения и поклонения) разказани с език, който поднася неочаквани изненади.
Останалите разкази в книгата – от сборника “Истории от Светото писание”, носят посвещение на бабата на авторката, родена в Пловдив през 1906 г. Потомка на одески евреи, преселили се към края на 18-ти век в града на седемте хълм и приели християнството, тя живее в средата на гръцката общност в града на Филип, като семейството се изселва в Гърция през 1926 г.
Характерен за Теофано Калояни е своеобразният личен стил, в който гръцките митове се преплитат с балкански легенди и библейски предания. Преразказани през погледа на дете, чуло тези истории от баба си, в тях се редуват приказни сказания, жития на светци и мотиви от апокрифните евангелия. Едни от най-древните митове на човешкия род, като тези за сътворението на света, първородния грях, трийсетте сребърника, залезът на античния свят и възтържествуването на християнството оживяват в тези истории.
ciela.bg

Иво Андрич – „Знаци по пътя – градове и предели“, „Разкази за особняците и малките хора”

Самият Андрич много държи на общата ни балканска идентичност. Идентичност, за която говорят именно „балканските мостове“. И която, независимо, че й се съпротивляваме, според него съществува. Ако имахме, пак според него, „безусловно и последно уважение към човека, към пълната му свобода“, щяхме да я усетим и разберем.
Със „Знаци по пътя….“ писателят още веднъж ни приканва да повървим към намирането й.
kultura.bg

„Разкази за особняците и малките хора“ е точно това, което подсказва заглавието. Палитра от характери, кой от кой по-чудат, необикновен по своему, ирелевант. Мимолетни срещи с чудаци са оставили следа в съзнанието на писателя, за да се сети той за тях години по-късно и да ги увековечи в проза.
bibliotekata.wordpress.com

Вида Огненович – „Прелюбодейци“;

– Модерен сюжет, важна тема, вечна тема. От къде дойде, как се роди този роман?
– Не знам от къде дойде идеята – оказа се от идеите, които идват и те грабват. Беше ми много тежко, защото трябваше да намеря истинската форма – темата е деликатна, трябва да се води сметка за мярата. Това е вътрешен монолог на личността и трябваш да бъдеш прецизен, когато се води този вътрешен диалог, да не го предпоставяш. Важно е да се внимава за всеки детайл, защото един излишен детайл може да разруши всичко онова, което е изградено то този момент.
Този роман е като едно химическо съединение. Стремях се през цялото време да запазя този баланс между фактите и възможността човек добре да ги интерпретира.
Вида Огненович

Момо Капор – „Магията на Белград“;

Ненадминат, блестящ хроникьор на Белград – така критиката определя Момо Капор – писател със забележително място в сръбската литература.
bnr.bg

Сърджан Валяревич – „Комо“;

Впечатляващ разказ за живот в края на ХХ-ти век – за изгнаничеството, за изгубените поколения, за желанията и възможностите…
www.helikon.bg

Давид Албахари – „Пиявиците“

„Пиявиците“ е разказ за параноята, която става действителност и за действителността, която се превръща в параноя. Роман за предразсъдъците, променящи хората и превръщащи ги в покорни твари, за сляпото им подчинение и готовност да направят всичко, което се иска от тях.

Владислав Баяц – „Хамамът Балкания“, „Книга за бамбука“

Горан Маркович – „Малки тайни“

„Малки тайни” е история, в която смешното и страшното услужливо се смесват…
knigolandia.info

 

Димитър Игнатов, „Печатни комуникации“, УниБИТ

 

Advertisements

One thought on “„Балканска литература“ – „Сиела“

  1. Pingback: Издателски профили – MEDIA MARKETING

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s