„Anima Catalana“ – „Сиела“

През януари 2012 г. издателство „Сиела“ публикува книгата „Площад „Диамант“ от Мерсе Родореда (1908-1983), която пише разкази, романи, поетична проза и заема почетно място сред класиците на ХХ век в каталонската литература.

Мерсе Родореда е първата писателка, получила високото отличие „Почетна награда за каталонска литература“, а „Площад „Диамант“ е най-издаваният й роман, преведен е на повече от 40 езика.

„По моя преценка това е най-красивият роман, публикуван в Испания след Гражданската война”, пише Габриел Гарсия Маркес.

Написан е като монолог на млада жена от беден квартал на Барселона, необразована, но чувствителна, с мощен инстинкт за оцеляване. Това е историята на скромна продавачка в сладкарница, която съумява да отгледа децата си в най-трагичния период в съвременната история на Испания – Гражданската война и следвоенните години. В Барселона цари глад и терор, което за миг довежда майката до мисълта за детеубийство.

В семейството героинята устоява на опитите на съпруга си да я обезличи, като още в деня на запознанството им започва да я нарича Коломета, вместо с истинското й име Наталия. Образът, пресъздаден с оригинална поетичност, позволява на читателя да види тези исторически събития в най-интимен план. Коломета се превръща в символ на възраждането на каталонците след тежките изпитания.

С „Площад „Диамант“ издателство „Сиела“ поставя началото на нова поредица – „Anima Catalana“, която има за цел да предложи на българските читатели най-доброто от каталонската литература.

През април 2013 г. излиза от печат втората книга в поредицата – „Статичният велосипед“. Авторът Сержи Памиес е каталонски журналист, писател и преводач. Испанската преса го определя като едно от най-ярките съвременни имена в каталонската литература.

„Статичният велосипед“ е сборник от деветнайсет разказа – истории от съвременния живот, изпълнени с малко тъга и весело иронизиращи абсурдите на живота днес. Темите са едновременно злободневни и философски: как и кога идва краят на всяка любов, какво е да бъдеш родител в днешно време, какво печелиш и какво губиш, живеейки според каноните на консуматорското общество. Писателският талант на Памиес преплита трагичното и комичното така, както са преплетени и в реалността. Без елемент на оценъчност авторът прави дисекция на онова, което се случва в периода между раждането и смъртта, онова, което се случва на всеки, но малцина имат таланта да го опишат по толкова разтърсващ начин.

През юни същата година в поредицата е публикуван втори роман от Мерсе Родореда – „Улица „Камелия“, в който е описана съдбата на млада жена, изоставена от родителите си, която няма друг изход, освен да проституира.

Преводач на книгите е Мая Генова, удостоена с наградата „Жозеп Мария Батиста-и-Рока 2013“ за принос към разпространението на каталонската култура.

Куртизанката от „Улица „Камелия” – Политика

„Площад Диамант” – Мерсе Родореда | CINEBUM.EU

“Площад Диамант” от Мерсе Родореда – за пръв път на български

Димитър Игнатов, „Печатни комуникации“, УниБИТ

Advertisements

One thought on “„Anima Catalana“ – „Сиела“

  1. Pingback: Издателски профили – MEDIA MARKETING

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s