Споделено от експерти: кои грешки да избягваме при създаване на визуален контент

Експерти споделят: грешки при визуално съдържание, които да Не правим
или
ИЗБЯГВАЙТЕ ТЕЗИ ГРЕШКИ В СВОЯ ВИЗУАЛЕН КОНТЕНТ

от Чък Фрей, 16 януари 2015 г.

Подобно на думите, графиките и снимките могат да бъдат мощни инструменти в контент маркетинга и брандинга. Затова те трябва да се използват внимателно с оглед подобряване качеството на съдържанието, а не неговото обезценяване.

С нарастването на популярността на визуалния контент и наличието на все повече евтини инструменти за създаване на графики и изображения, много от търговците започват да “бълват” посредствено визуално съдържание на своите продукти.

Ефектът става обратен, когато вместо да повлияе на купувачите, контентът бива игнориран от тях.

Става и по-лошо, когато някои от търговците публикуват объркващи или нискокачествени изображения, които изглеждат сякаш са от няколко различни марки и в никакъв случай не отговярят на възприятията на аудиторията за дадения бранд.

За да ви помогнем да се предпазите от най-често срещаните грешки, които намаляват ефективността на вашето визуалното съдържание, попитахме седем експерта в областта – кои са те и как да бъдат избегнати?

Нашите съветници са:

· Пол Бидерман – творчески директор и собственик на бутиковата агенция “re:DESIGN”, която е специализирана в стратегически дизайн, изграждане на бранд идентичност и визуален контент маркетинг;

· Ребека Радис – стратег “Социални медии”, консултант, инструктор и специалист по дигитален маркетинг, автор на книгата “Как да използваме социалните медии и да победим в състезанието”;

· Лиза Льофлер – PR на маркетинг гуруто в социалните медии Джей Бер, основател на популярния блог “Convince & Convert Blog”;

· Джоузеф Калиновски – творчески директор на “Content Marketing Institute”;

· Стефани Диамонд – автор на книгата “Визуалната революция в маркетинга: 26 правила, които да помогнат на търговците в социалните медии да намерят парчетата от пъзела”, и на още други книги по темата;

· Мартин Шервингтън – консултант, оратор, преподавател и треньор в умения за ефективно ползване на социалната мрежа “Google+”. Основател и управител на агенция “Plus Your Business”;

· Дона Мориц – специалист “Социални медии” и “Визуален контент”, основател на блога “Socially Sorted”.

Какви са най-големите грешки на търговците, когато създават своя визуален контент?

Провал в стратегията

“Когато създавате статегия за визуалния контент на своята марка, не трябва да се фокусирате само върху лицето на марката, а върху нейното цялостно представяне. Визуалната стратегия е това, което дава живот на марката във всичките й форми на взаимодействие и онлайн присъствие”, казва Бидерман.

Захласване

“Твърде често маркетолозите се захласват в създаването на невероятни изображения и забравят за същността на нещата и това, което искат да постигнат”, предупреждава Дона Мориц.

Какво искате да направят вашите потребители, когато видят изображението ви? Вие трябва да си представите визуалното съдържание като портал, който да отвежда потребителя към важната информация. Потребителят трябва да стане фен. Нещата не опират само до привличането на внимание, но и до предизвикването на реакция чрез действие”, обяснява тя.

Шветският отдел на Pepsi може би е бил влюбен в идеята за така привличащата вниманието снимка на вуду кукла, наподобяваща футболиста Кристиано Роналдо. Те я пускат в няколко реклами през 2013 г. Смятайки, че така ще привлекат вниманието на феновете на португалската футболна звезда, те правят грешка. Португалците са меко казано обидени и дори заплашват да бойкотират компанията. Pepsi са принудени да се извинят.

Универсално, но не съвсем

Друга грешка е създаването на еднотипна графика или снимка, която да бъде използвана във всички социални платформи. Трябва да се вземе под внимание факта, че всяка една социална мрежа/ платформа има конкретни изисквания, насоки и ограничения към графиките, които могат да бъдат прилагани в нея.

Параметрите на изображенията трябва да позволяват появата им в оптимална форма и на всички видове устройства.

Отнема време да се създаде отделно оптимизирано изображение за всяка социална мрежа. Но, ако искате вашите снимки да си свършат работата, трябва да ги приспособите към всеки различен канал. Така те ще изгреждат добре, без да бъдат изкривени, отрязани или нечетливи.

“Създаването на контент, който е широко споделян, е вашата главна цел”, казва Льофлер. Не забравяйте да отстъпите назад от творческите си идеи и да се запитате: Ако аз бях фен на тази марка, ще ме вдъхнови ли това достатъчно, за да го споделя в социалните си общности?”

Не пресолявайте манджата

Пепто Бисмол се поддават на изкушението да представят себе си с визия и текст в огромни количества. Инфографиката е претрупана и определено не изглежда добре.

Коя марка е това?

Непостоянството е гаф, правен доста често от неопитните търговци/маркетолози. Те публикуват рядко или пускат противоречащи си едно на друго изображения, без видима обща принадлежност към една марка. Този подход може да причини объркване и да доведе до повече вреди, отколкото ползи. Бидерман споделя: “слаба, конфликтна и фрагментирана визия е погребалният звън за марката в днешната изключително пренаситена с информация медийна среда. Само чрез представяне на ясна концепция, унифициране на визията на марката във всички медии, може да се достигне до добро позициониране на бранда. Тя става видима и разпознаваема.”, допълва той.

Следваща грешка е пропускането на отличителните елементи за една марка в изображенията, графиките и клиповете. Те спомагат за правилното идентифициране на бранда от потребителите. Ребека Радис казва, че задължително трябва да се добавят елементи, като име на компанията, лого, адрес на сайта и тн., към всяко едно изображение. Не бива да се пренебрегват и цветовете, шрифтовете и малките графични елементи, които поддържат основния изглед на марката ви. Последователността в този аспект е необходима.

Ефективни, по-ефективни, най-ефективни…

Какви са още по-ефективните подходи към тези предизвикателства?

Разширете хоризонта

Шервингтън препоръчва да погледнете цялата картина: “Мислете за визуалния си контент като за разказване на история. Заведете хората на пътешествие през него, свързвайки всеки отделен елемент към другия. Визуализацията може да накара съдържанието ви да полети, но вие трябва да знаете посоката, в която искате да отиде то и къде може да се приземи накрая. Грешка на новобранеца е просто да свържете нещата, заради самото им свързване, а не с идея.”

Транспортната компания “GE Transportation” създават своя грабващ вниманието интерактивен калкулатор, с който се демострира разликата в използването на хибридни и конвенционални локомотиви. Интересно и добро предложение за визуално съдържание!

Оценете предпочитанията

За да постигнете най-добър резултат, съветва Калиновски, тествайте различни визуални подходи и след това променяйте изображенията въз основа на получените данни. “Ние тестваме, за да видим колко от нещата, които сме публикували в блога на Content Marketing Institute са били споделени. Проследяваме какво работи и какво не. Това естествено изисква силна ангажираност и достатъчно време.”, казва той. “Постоянните актуализации на платформите повлияват на начина, по който се виждат изображенията. Именно затова е нужно следене и внимание.”

Сложете потребителските очила

Дона Мориц вярва, че визуалното съдържание трябва да се разглежда от гледната точка на целевата аудитория, особено ако не сте убедени, че то трябва да се приспособява към всяка отделна социална мрежа. “Важно е да отстъпим с няколко крачки назад и да разберем нюансите на всяка платформа, за да доловим какъв вид съдържание е най-подходящо за нея. Сваляме си експертната шапка и слагаме обувките на феновете. Тогава ще видим, че стайлингът и посланието на визуалното съдържание трябва да варира от платформа на платформа.”, съветва тя.

Използвайте контент от феновете

Феновете харесват нещата, които споделят в мрежата. Защо тогава да не ги използваме? Coca Cola го правят. На стената на компанията в Pinterest те “откриват вашите моменти на щастие в една снимка”, като вид разширение на рекламната си кампания. Световният лидер в производството на безалкохолни напитки хитро се стреми да използва контента на феновете си. Чрез страница в мрежата Flickr те събират и препубликуват снимки в други платформи. Постоянното използване на фирмения червен цвят помага на марката да бъде добре запомнена.

Маркетинговата стратегия спрямо визуалното съдържние на Starbuck’s е подобна. Те използват генерирани от феновете креативни снимки, за да покажат удоволствието на потребителите от техните продукти. Starbuck’s са направили колаж от снимки на фенове за своята Facebook страница.

Развивайте таланта си

Льофлер предвижда, че маркетинг специалистите и всички, които се занимават с онлайн маркетинг, ще се наложи да култивират в себе си по-професионални умения за работа с графични програми. Нарастващата нужда от контент, създаван в реално време, ще изисква от експертите по маркетинг много по-специфични знания. “Способността да се измисли оригинална идея, да се изработи дизайн, да се сложи в подходяща “опаковка”, и като цяло да се направи визуалното съдържание на продукта в движение, изисква набор от умения, които работещите в социалните медии ще трябва да притежават.”, казва тя. С други думи, не може просто да си представим едно парче от идея за визуално съдържание и да го подхвърлим на графичния дизайнер в другата стая. Това ще отнеме време, което е ценно в динамичната социално медийна среда.

Не скачайте

Маркетинг специалистите имат много роли, с които трябва да се справят в трудната бизнес среда на времето ни. Това прави съблазнителен избора да се фокусират върху бързото и лесно създаване на изображения, които не са с толкова добро качество, вместо да отделят повече време в изработване на качествен визуален контент, какъвто се очаква от целевата им аудитория. При наличието на все по-голям брой безплатни и евтини инструменти за създаване на изображения, изборът за задоволяване на нуждата от скоростно свършване на работата, е лесен. Бидерман препоръчва да се вземат мерки срещу бързите скокове:”Тези инструменти може и да са полезни понякога, но аз мисля, че те работят най-добре след като е готова визуалната стратегия, направено е ефективно брандиране и дизайн. Това е често липсващото звено. Фирмите си правят лоша услуга, когато вместо да изпъкнат сред останалите, те само увеличават информационния шум (визуалния шум) в пространството.”

С други думи, няма проблем да използвате подобни евтини инструменти, но преди това графичният ви дизайнер трябва да е създал шаблоните. Така ще се ускори изработването на нови изображения и ще се запази визията на марката. Дизайнерите трябва да дадат подробни указания за правилното използване на визуалните елементи – лого, цвят, шрифт и др. Упътванията да са ясни, за да могат всички, които работят върху визуалното съдържание да ги следват, като запазят визията на марката ясна и последователна пред нейната целева аудитория.

Но не отнема ли това прекалено много време? Да, но Стефани Диамонд споделя хитър начин за пестене на време: “Погледнете какво правите във вашия бизнес и премахтете нещата, които остават на заден план и не се отразяват върху него. Магически ще ви се отвори път, когото стратегически премахнете нещата, които не влияят върху целевата ви аудитория и бизнеса.”, казва тя.

Какви въпроси трябва да си зададат специалистите по контент маркетинг, за да получат най-дорите резултати от визуалния контент?

Нашите експерти препоръчват:

Стратегия

· Какво се опитваме да постигнем с визуалния си контент?

· Коя е нашата публика и за какво съдържание жадува тя?

· Какви проблеми решава нашата организация/ фирма?

· Как можем най-добре да позиционираме търговската марка и бизнеса си, за да имат те последователен вид и усещане?

· Каква е нашата представа за това кой сме и какво ни прави уникални? Какви са посланията, които искаме да предаваме? Как можем да изпращаме тези послания по най-завладяващ начин към аудиторията?

· Какви показатели ще използваме, за да измерваме успеха си?

· Какви критерии трябва да покрива визуалният контент, за да бъде разпознаваем от търсещите машини?

Дизайн

· Заслужава ли си всяко съдържание да бъде превърнато във визуално? Отговорете си първо на този въпрос преди да го създадете.

· Какви графични и визуални ефекти ще се харесат на феновете ни, за да споделят съдържанието?

· Дали графичните стандарти, които планираме да приложим се придържат към идентичността на марката ни?

· Как можем да предложим полезни решения и съвети чрез графиките си?

· Какво очакваме да направят хората с нашето съдържание? Каква стъпка очакваме от тях да предприемат? Трябва ли да включим “призив към действие” към стратегията си? Споделянето важно ли е за целите на кампанията ни?

Умения

· Развивате ли достатъчно уменията си за създаване на визуално съдържание, така че то да бъде релевантно и конкурентно в морето от визуален контент?

Задаването на подобни въпроси ще ви помогне да съсредоточите стратегията си, за да даде най-добрите резултати. Както казва Диамонд: “Има толкова много визуални решения, че след като си зададем правилните въпроси, ще се окажем в море от хубави идеи.”

Гергана Янчева, магистърска програма „Електронен контент: иновации и политики“, УниБИТ

Източник: contentmarketinginstitute.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s