Стайо Гарноев (8 юли 1964 г. – )

Любен Дашев. “Както те искам”, 2015
Любен Дашев. “Както те искам”, 2015

– Г-н Гарноев, знаем, че не сте професионален художник, а кое е нещото, което ви привлече към рисуването?
– Казвали са ми, че рисувам от тригодишен. На три години съм паднал в една варница и след този инцидент съм загубил зрението си за близо три месеца. Може би след тази случка съм получил този талант като дар свише…

– Като какъв може да бъде определен стилът ви на рисуване?
– Някои казват, че е наивистичен, макар аз да не го възприемам по този начин. Поставям персонажите в такъв план, че всичко се случва на едно място.
Едните персонажи са по-големи на ръст, други са по-малки…

– А защо повечето жени са с пищни форми, въпрос на вкус или нещо друго?
– Определено този тип жени не са моят идеал. По този начин ми се иска да акцентирам, че и тези хора, както и елегантните манекенки, например, също живеят със своите мисли, чувства и трепети. Не мисля, че има нещо грозно или смешно в жените с пищни форми.

posredniknews.com

… живописните му творби – разказват истории: някои удобни, други – не, но винаги през усмивката, през веселието и радостта дори от абсурдите на живота.
alneg008.blogspot.com

Неговите герои са груби мъже и пищни жени, които празнуват с безкрайно удоволствие и се отдават на първичните си страсти.
dariknews.bg

"На лево от Рая"
„На лево от Рая“

Колоритната живопис на художника-наивист Стайо Гарноев грабва със своите картини-цветове и е трудно да откъснеш очи от тях, защото излъчват много настроение, жизнерадост и веселие – в тях е животът такъв, какъвто е – многоцветен, разгулен, пъстър. Оригинални са и наименованията на картините – Гастрольори, Голата истина, По първи петли, Две музи оспорват таланта ми, Клеопатра и др.
gradvelin.com

Стайо Гарноев е роден на 8 юли 1964 г. в Панагюрище. Завършва средно специално образование в родния си град. Работи като механик, шлосер и миньор. Член е на Дружеството на пазарджишките художници. Изявява се в областта на живописта и дърворезбата, изкушава се и от карикатурата. Има няколко самостоятелни изложби в Пловдив, Асеновград и Панагюрище, както и редица участия в колективни изложби и пленери в страната и чужбина.

„С добро ела – добро да найдеш. Добро направи – с добро да си идеш.“
Този житейски принцип панагюрският художник и дърворезбар Стайо Гарноев е резбовал ювелирно върху ствол, окачил му е чанове и го е оставил да се полюшва от вятъра в двора си.
radulov.blog.bg

Първата си самостоятелна изложба той подрежда през 2008 г., следва я още една – пак в Асеновград, след това в Етнографския музей в Пловдив – през 2009 г.
След прецизна селекция от международно жури, неговата картина „Семейството на старшина Страшников” е включена в раздел „Живопис” в 19-то международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово `2009, а друга негова творба – в 5-то международно бианале „Майстори на карикатурата” – Пловдив `2009 на тема „Алкохолът и народите по света”.
Участва в общи изложби, организирани от Дружеството на пазарджишките художници, включително и в престижната национална галерия „Шипка” 6 в София.
Две поредни години (2010 и 2011) получава признание за таланта си: „Диплом за най-добро представяне”.
На завиден интерес се радват през 2010 г. творбите му – в Дома на хумора и сатирата в Габрово и в плевенската галерия „Илия Бешков”; през април 2011 г. – в галерия „Кредо” на Хасково, по време на 39-ия Национален конкурс за дебютна литература “Южна пролет”; през юни – в галерията за изящни изкуства „Алба-Авитохол” в Стара Загора, през септември – изложба в Димитровград.
Гостуването на художника в морската ни столица Варна със самостоятелна изложба, подредена в художествената галерия на „Радио Варна”, се превръща в едно от водещите културни събития за местните почитатели на изобразителното изкуство.
Творчески портрет на Стайо от 9 страници е публикуван във Варненския алманах за литература, изкуство общество „Знаци”, № 4 от 2011 г.
А в откритата на 7 февруари 2012 г. експозиция на съвременни художници в най-престижната българска галерия – на „Шипка“ 6 в столицата, Стайо участва с три платна.
chat-pat-literatura.blogspot.com

В края на 2011 г. той получава голямата награда за живопис „Георги Машев”, с която се удостояват най-изявените творци от Дружеството на пазарджишките художници.

Картината "Мадам Европа" на Стайо Гарноев, от фонда на Художествена галерия "Станислав Доспевски", Пазарджик , е най-харесваната, коментирана и споделяна за месец февруари 2014 г. във фейсбук страницата на галерията. Тя е включена в дигитален календар.
Картината „Мадам Европа“ на Стайо Гарноев, от фонда на Художествена галерия „Станислав Доспевски“, Пазарджик , е най-харесваната, коментирана и споделяна за месец февруари 2014 г. във фейсбук страницата на галерията. Тя е включена в дигитален календар.

Advertisements

One thought on “Стайо Гарноев (8 юли 1964 г. – )

  1. Pingback: Манол Панчовски | MEDIA MARKETING

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s