Манол Панчовски

Панчовски с награда за голо женско тяло Художникът грабна тазгодишното отличие за високи постижения на Пазарджишките художници - 21.10.2014
Панчовски с награда за голо женско тяло
Художникът грабна тазгодишното отличие за високи постижения на Пазарджишките художници – 21.10.2014

Манол поема своя първи въздъх за летене в изобразителното изкуство от брат си Цветан – също художник, известен и много успял. Манол завършва художественото училище в столицата. После става част от ателието на младите художници към Съюза на българските художници, а десет години по-късно е вписан и в секция „Живопис“. Зад всичко това се крият отдадени на рисуването дни. Рисуване на всяка цена, въпреки всичко. Всъщност Манол никога не се е пъчил пред лъчите на обществените прожектори, макар неговият талант да му дава право на това. Той е мълчалив, не обича да говори за себе си. Картините му говорят достатъчно.
Най-често Манол Панчовски днес може да бъде видян да се разхожда из двора на панагюрския исторически музеи и на Тутевата къща, където в момента е уредник, да подрежда изложба в художествената галерия, или да разказва вицове, наведен над платното, над масата в ателието си…
Манол Панчовски е участвал в десетки общи и самостоятелни изложби. Напоследък излага не само в Панагюрище. Част от последните му творби могат да се видят в единствения арт-магазин в града при галеристката Магдалена Стрелешка.
www.nostop.bg

Жената е вечна в творбите на Манол Панчовски
Жената е вечна в творбите на Манол Панчовски

Виждайки художника Манол Панчовски или пък някоя от творбите му, няма как да не се сетим за легендата за майстор Манол. Майсторът бил повикан от султана, да му издигне джамия. Станала най-красивата на света. Тогава султанът го попитал дали може да направи по-хубава от тази и Манол казал, че може. Султанът заявил, че в такъв случай новопостроената джамия ще му е последната и го затворил в минарето. Майсторът обаче си сковал дървени криле и отлетял от своя последен затвор.
chat-pat-literatura.blogspot.com

В творбите на Манол Панчовски са включени елементи на живопис, сюрреализъм със сецесионизъм. В картините му женската красота е представена по по-нежен, по-лиричен начин.
gradvelin.com

 

 Стари къщи - серия рисунки от Малон Панчовски
Стари къщи – серия рисунки от Малон Панчовски
Манол Панчовски - илюстрации във вестник "Оборище" и вестник "Време"
Манол Панчовски – илюстрации във вестник „Оборище“ и вестник „Време“
Art of Panagyuriste is art of Bulgaria / Painting Manol Panchovski
Art of Panagyuriste is art of Bulgaria / Painting Manol Panchovski
"Фантазия"
„Фантазия“

Двама художници рисуват Жената 12.03.2012
Изложбата е интересна с близостта и различията между платната на двамата художници.
… стилът на Стайо Гаронев е наив, а на Манол Панчовски – сюрреализъм. … Стайо Гаронев е сатиричен, злободневен, напорист, а Манол Панчовски нежен и по-лиричен, но и двамата са брилянтни като художници…
Близостта и различията откриваме във всички образи на жената, пресътворени от двамата художници: с пищни форми и земни наслади в картините на Стайо Гарноев, с фин рисунък и загадъчно излъчване в платната на Манол Панчовски.

Панагюрските майстори на четката Стайо Гарноев и Манол Панчовски получиха за пореден път признание за таланта си. По две техни творби ще бъдат показани в сградата на Европарламента в Брюксел. Изложбата ще бъде открита на 4 юни 2013 г.
chat-pat-novini.blogspot.com

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s