„120-ият рожден ден на Агата Кристи е изключително събитие! И ние искаме да бъдете част от него!“ (2010 г.)

По случай 120-ия юбилей на Първата дама на криминалния жанр през 2010 г. издателство „Ера“ организира „Дни на Агата Кристи в България”

120-ият рожден ден на Агата Кристи е изключително събитие!
И ние искаме да бъдете част от него!
Издателство „Ера“

От рождения ден на писателката, 15 септември 2010 г., до края на годината „Ера“ е инициатор на разнообразни инициативи, насочени към хилядите й почитатели у нас:

•    Под надслов „Търси се най-големият фен на Агата Кристи” на сайта на издателството стартира игра, в която участниците трябва да докажат познанията си за любимата си авторка. В надпреварата се включват стотици фенове, а отговорилите вярно на всички въпроси са 115. Българските читатели наистина доказват, че познават изключително добре живота и творчеството на любимата си авторка. Поради огромния брой участници, събрали максимален брой точки, победителят е избран чрез жребий в присъствието на нотариус. Титлата „Най-голям фен на Агата Кристи“ е присъдена на Мая Георгиева, която получава уникална фен чаша, комплект книги на Агата Кристи и юбилейна значка, изработена във Великобритания специално за рождения ден на писателката.
•    Учредена е награда на името на Агата Кристи за криминален разказ или роман. Предвидено е срокът на конкурса да продължи до края на 2010 г., а победителите да бъдат обявени през месец януари 2011 г.
•    От 28 септември в 10 книжарници в цялата страна на читателите са дадени бонбони, за да се почерпят по случай рождения ден на писателката.
•    В рамките на две седмици книгите на Агата Кристи са продавани с отстъпка във всички търговски обекти на „Хеликон“, „Пингвините“ и „Буктрейдинг“ в страната.
•    Съвместно с „Аз-жената“ е организиран фотоконкурс, посветен  на тортата „Сладка смърт„, която се споменава в романа „Предизвестено убийство“. Участниците в него се запознават с рецептата за „Сладка смърт”, правят своя торта и изпращат снимка, на която се показва как се забавляват със семейството си, докато хапват неустоимия сладкиш. Трите най-добри фотографии получават като награда книгата „Предизвестено убийство” и уникална юбилейна игла, изработени във Великобритания специално за рождения ден на Агата Кристи. Сладка смърт – рецепта

•    В групата Агата Кристи – кралицата на криминалния жанр във Фейсбук е проведен фотоконкурс „Аз обичам Агата Кристи”.
Феновете на писателката  доказват любовта си към нея чрез снимки с нейните книги, а най-харесваните и коментирани фотографии получават награди.
Снимка на Румяна Димитрова
Снимка на Румяна Димитрова

•    Специално внимание е обърнато и на по-младите почитатели на Агата. С тях са проведени интригуващи игри с най-популярните интернет сайтове.

•    Внукът на Агата Кристи Матю Причард дава телефонно интервю за БНТ.
Едно от най-впечатляващите неща беше, когато тя започваше работа. Беше способна да остави всичко зад себе си за два, три месеца, докато напише книгата. Писането е много трудна работа и малко хора разбират това.
Матю Причард

•    Всички книги на Агата Кристи, издадени през 2010 г., са отпечатани с юбилейно лого.

•    На победителите в различните инициативи са раздадени разнообразни награди – юбилейни игли, изработени във Великобритания специално за случая, книги на Агата Кристи, билети за театралните постановки „Десет малки негърчета” и „Капан за мишки”.
Източници:
„Ера“ представя: Дни на Агата Кристи в България
Мария Гуленова
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s