Ретроспективна изложба на Радул Шишков в НДК по повод 80-годишния му юбилей

Радул Шишков…

Картини създадени с любов и откровение

Освободеност и виртуалност на формите

Художник с богато светоусещане, пречупено през личната му концепция за възприемане на значимото и интересното.
Димитър Инджов

Радул Шишков е от поколението големи пловдивски творци като Георги Божилов, Йоан Левиев и Димитър Киров.

Рисува в класическата техника маслени бои на платно и е сред малцината български художници, работещи в рядката техника монотипия.

Те се радват на взаимна любов – той я чувства със сърцето си, а тя му се отдава докрай. Трябва да сте наясно с процеса, за да го разберете, поне донякъде. Най-напред върху гладка повърхност Радул рисува бъдещата творба – много бързо и съсредоточено, боите трябва да останат мокри. После притиска основата на бъдещата картина. И тя остава, огледално отпечатана в един-единствен уникален екземпляр и с раждането си унищожава своя първообраз. Има някаква магия в този процес, защото резултатът винаги носи елемент на изненада, включително за самия автор. Ако има късмет и творбата се окаже живородена, следва авторски подпис. Ако ли не… идва ред на нова идея или творба. Завършил сценография, той е наясно с времето и пространството и приема философски всяка нова творба като следваща сцена от безкрайния и пъстър житейски спектакъл.
www.marica.bg

Твори основно в областта на пейзажа, като рисува впечатляващи природни картини както от България, така и от странстванията си по света. Картините му покоряват с яркия си корлорит и експресивни багри, а сюжетите са почерпени от пътешествия из екзотични места или романтични кътчета.
Опива ни красотата на розовите облаци, надвиснали над лодките, чуваме шума на трамвая и шумната глъчка из истанбулските улици, родопските ниви наподобяват пъстроцветни черги, а Античният театър е невероятно красив нощем.
Освен пейзажи, рисува и портрети на известни личности, които имат значение – за него самия, за обществото или за човечеството, както и натюрморти, и цветя.
europlovdiv.com

Радул Шишков реди юбилейна изложба – DarikNews.bg

Мария Гуленова

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s