Награда „Бисерче вълшебно“

Националната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” – проект, който е уникален за България, e организиран от фондация “Детски книги” и едноименния сайт (www.detskiknigi.com).

Целите на инициативата са да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 6 и 15 години.

“Само така ще успеем да предложим на децата онези четива, които да развият въображението им и да ги насърчат да вървят напред като отговорни граждани, следвайки мечтите си.“
Валентина Стоева, председател на Фондация “Детски книги”

“Книгите, номинирани в наградата “Бисерче вълшебно”, от една страна са съвсем нови и съвпадат с интересите на децата. От друга страна не присъстват в никакви задължителни списъци, което се харесва на малчуганите и, на всичкото отгоре, те са номинирани от самите издатели като най-добрите им продукти за изминалата календарна година. Затова според мен “Бисерче вълшебно” е много полезна инициатива, която всеки трябва да подкрепи според силите си.”
Лора Филипова, родител на две деца

“Надявам се, че по-модерният подход на учителя към децата, към книгата и към образованието ще дадат своя резултат. Насърчавам своите ученици да четат книгите, включени в кампанията “Бисерче вълшебно”, защото няма нищо по-вълшебно от знанието.”
Миглена Манчева, начален учител в 119 СОУ в София

“Важно е да гласувате за вашите любими книги, за да покажете на нас, големите, кои книги искате да виждате в библиотеките и те да станат вашите библиотеки” – обърна се към децата Попова. “Защото библиотеките няма да изчезнат, въпреки модерните технологии. Защото четенето е винаги модерно!”
Анна Попова, от изпълнителното бюро на Българската библиотечно-информационна асоциация

Възможност да бъде част от журито за наградата „Бисерче вълшебно“ има всяко дете, което гласува онлайн за своята любима книга на сайта http://www.biserche.com. За своя принос към избора на най-добрата книга всеки участник получава почетна грамота.

BisercheЗа да улеснят малките читатели да направят своя избор, през 2015 г. организаторите са разделили книгите в три възрастови категории:

Откриватели“ – за деца на възраст 6-8 г., които сега откриват света на книгите;
Мечтатели“ – за умелите читатели на възраст 9-11 г., които вече могат да пътешестват сами из света на фантазията и да се наслаждават на книжните приключения;
Майстори“ – за тийнейджърите на възраст 12-15 г., които владеят до съвършенство магията на четенето и са готови да се гмурнат в света на епичната художествена литература.

В отговор на световните тенденции в развитието на детско-юношеската литература е въведена и нова категория – “Иноватори: мултимедийни и интерактивни детски книги”. Номинираните в нея заглавия са интерактивни и мултимедийни детско-юношески книги, издадени през 2014 г., съдържащи мултимедийни приложения и/или обогатена електронна функционалност към литературния текст.

Тази година номинираните заглавия са 91 в трите възрастови категории, 25 от които са книги от български автори. Кампанията стартира на 05. 02. 2015 г. и ще продължи до 12. 04. 2015 г., като за втора поредна година се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България, и с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Спонсор на наградата е телевизия Da Vinci Learning, а партньори са сайтът „Аз чета”, Асоциация „Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична бибиотека, Асоциация „Родители”, Национална мрежа за децата, Чешки център в София, библиотеки и читалища от цялата страна.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s