„Изкуство за живот“

За плаката е използвана творба на Валери Ценов
За плаката е използвана творба на Валери Ценов

За втори пореден път по инициатива на д-р Елена Радева, основател на френската галерия „Константин“, в София ще бъде открита благотворителна изложба в подкрепа на Детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив под мотото „Изкуство за живот“.

Инициативата събира на едно място творбите на седем от най-търсените български съвременни художници – Никола Певичаров, Васил Стоев, Лили Кючукова, Ицко Мазнев, Илия Желев, Валери Ценов и Недко Итинов.

Картините ще бъдат изложени в Арт център „Форум“ в София на ул. „Георг Вашингтон“ № 24 от 17 януари до 28 февруари 2015 г.

Целта на благородната инициатива е да бъдат събрани средства за посрещане на неотложните нужди на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив като консумативи, хигиенни материали, перфузори и други материали, за които клиниката не разполага със средства.

Първото издание на изложбата „Изкуство за живот“ е организирано през април 2014 г. и се утвърждава като успешен модел за благотворителност в полза на две отделения в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в Пловдив. В него участват художниците Нина Златева, Илия Йончев, Ицко Мазнев, Светла Радулова-Маркова, Георги Москов, Веселин Дамянов, Анелия Николова и Емил Атанасов и фотографът Любена Господинова.

„Изложбата „Изкуство за живот“ е пресечна точка на моята работа като лекар и на моя интерес към съвременното българско изкуство. Какъв по-добър начин да се даде възможност за изява на българските творци, като в същото време бъде подкрепена каузата за осигуряване на добри условия за лечение на децата в пловдивската Детска университетска клиника“, казва д-р Елена Радева, която живее и работи като лекар във Франция. Самата тя подкрепя културния обмен между България и Франция и популяризира съвременното българско изкуство чрез основаната от нея галерия „Константин“ в гр. Вердерон, Франция.

„Събраните средства от предишната изложба в София подкрепиха подобряването на условията за престой и лечение на децата в клиниката в Пловдив. За съжаление, ние постоянно имаме нужда от допълнителни средства, с които да посрещаме текущите нужди на нашите малки пациенти“, каза проф. д-р Иван Иванов, Началник на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. „Благодарен съм както на художниците, предоставили своите произведения за изложбата, така и на д-р Елена Радева за усилията и ентусиазма по организацията на тази инициатива“, допълва той.

„Идеята е чрез изкуството и картините да подпомогнем една благородна кауза, именно на детска университетска клиника към град Пловдив.“
Спартак Атанасов, Арт център „Форум“

Информация за художниците, представящи свои творби в изложбата „Изкуство за живот“
Васил Стоев е един от най-известните съвременни български художници. Завършва Академията със специалност „Плакат“. Васил Стоев е популярен с неподправения си колорит и много силна живопис. Един от малкото български художници с продажби в световноизвестната аукционна къща „Сотбис“. Художникът има десетки изложби както у нас, така и в чужбина. Негови картини са притежание на колекции в България, Италия, Англия, Австрия, Малта и др. Недко Итинов завършва образованието си през 1983 г. със специалност „Живопис“.
Недко Итинов е художник с разпознаваеми и запомнящи се стил и маниер на живописване. Неговото амплоа са топлите, есенни багри, специфичният детайл, фините колажни елементи, структуриращи и обогатяващи голяма част от неговите картини. Художникът живее и твори в Пловдив. Зад гърба си има редица самостоятелни изложби в България и Европа.
Илия Желев е завършил през 1987 г. със специалност „Живопис“. Неговите картини повече от десетилетие са особено уважавани от познавачите на Запад. От 1994 г. негови произведения могат да се видят и купят в галерия Пранерщрасе – Мюнхен. Благодарение на своето естетическо внушение те вече са намерили място в многобройни частни колекции. Илия Желев е изключително добре приет, ценен и купуван от колекционерите и познавачите в Германия, Швейцария, Франция, Италия, Австрия, Холандия, Люксембург. Нещата, които отличават този българин като художник, заедно с неповторимия му почерк, са неговият омайващ колорит и прелестният му изказ.
Валери Ценов завършва своето образование през 1989 г. със специалност „Илюстрация“. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 25 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив. Съпругата му Нели Ценова също е известен художник.
Лили Кючукова е един изключително продуктивен автор – с над 40 самостоятелни изяви. Пет от тях във Франция – в различни градове, няколко в Германия, Холандия, Австрия и даже Австралия. В самото начало на творческата си кариера е представена и на Международното биенале на миниатюрата в Квебек, Канада. През 2008 г. участва в проекта „Кирилицата” – изложба на пловдивски художници, представена в сградата на Европейския парламент в Брюксел.
Изкуството на Никола Певичаров е белязано от българските традиции, платната му носят характера на лиричната живопис, в която намират среща знак, метафора, алегория, ритмика, колорит. Никола Певичаров е участвал в над 300 изложби, пленери, биеналета и други художествени форуми в България, САЩ, Германия, Франция, Дания, Швеция, Испания, Холандия, Русия, Турция, Малта, Италия и др.
hotnews.bg

Мария Гуленова

Източници:

Албум: Изложбата „Изкуство за живот“

Българка, лекар във Франция, вдъхнови 9 творци за благотворителна изложба в полза на Детската клиника по неврологични болести в Пловдив

„Изкуство за живот“ обнови две отделения в Детската клиника

Любимите места в Пловдив на д-р Елена Радева

Творби на седем български художника, обединени в благотворителна инициатива „Изкуство за живот“

Art Gallery Constantin- Verderonne, France … – Facebook

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s