Simon & Schuster : стъпка към изграждане на издателски бранд

За да отговори на въпроса какво извършват издателите в епоха, когато всеки може да публикува книга, от средата на 2014 г. Simon & Schuster започва да разпространява видеофилми, които обединява под названието Behind the Book„. В тях участват редакторите на компанията, които разказват подробности за заглавия и автори. В прес съобщение на компанията се съобщава, че предназначението на серията е да бъде разширение и допълнение към продължаващите серии от видеофилми за авторите на Simon & Schuster като предлага нова и неподправена информация, която може да подобри и да развива читателския опит.

Тази стъпка преследва и друга цел – да създаде за Simon & Schuster ориентиран към потребителя бранд, който може да помогне на компанията  в бъдеще, когато утвърждава своята роля в издателския процес за автори и партньори.

„Освен че осигурява фон за нашите книги и автори, една от основните причини за създаването на серията е да представи екипа на Simon & Schuster„, казва Адам Ротберг, старши вицепрезидент по корпоративни комуникации в компанията. Ние знаем от нашите вътрешни срещи и дискусии колко точен и страстен може да бъде той; филмите разкриват това във форум, насочен пряко към потребителите, за да послужат като посланик на неговата издателска марка и нашата компания, споделяйки знанията и ентусиазма за книгите му с читателите„.

Серията е още един начин, чрез който издателите демонстрират на авторите и читателите, че добавят стойност. Самите видеофилми показват редактори, водещи интелигентно разговори за различни заглавия, над които са работили. Те не само предлагат на любопитните читателипоглед отвътре“ към книгата, но и внушават: Хей, ние знаем много неща за тези книги и в крайна сметка помогаме да бъдат направи по-добре„. В един от филмите Мери Алис Монро разговаря с редакторката си Лорън МакКена. Те споделят мисли за съвместната работа, редакторския процес, среднощните, продължаващи часове, телефонни разговори, довели в крайна сметка до появата на най-новата й книга:

В допълнение към явната привлекателност за автори, читатели и други заинтересовани страни, видеофилмите трябва да помагнат на Simon & Schuster да изгради свой потребителски бранд (consumer brand). В света на книгоиздаването авторите традиционно са били брандове: всеки иска да си купи новото заглавие на Джеймс Патерсън, но не задължително най-новото издание от издателя му – Hachette. Съществуват обаче потребителски брандове сред компаниите за контент в други медийни бизнеси, които им осигуряват предимства на пазара: Например всеки очаква с удоволствие новите филми на Disney и Pixar; списание The New Yorker има лоялни фенове и много от неговите читатели познават и следват авторите и редакторите му.

С малки изключения, книгоиздателите не разполагат с подобно предимство. Така, когато се конкурират с други издатели за автори или водят преговори с партньори, за тях е трудно да докажат, че читателите очакват с нетърпение всяко ново прес съобщение от компанията или нейните редактори. Потребителският бранд може да се превърне в нов инструмент, който да им позволи да оцелеят в бързо променящия се издателски пейзаж.

Мария Гуленова

Източник: DBW

Едно мнение за “Simon & Schuster : стъпка към изграждане на издателски бранд

  1. Pingback: Електронен маркетинг | MEDIA MARKETING

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s