Запознайте се с музеен блогър: Мар Диксън

– Както беше обещано, Museum Minute ще се представи с няколко нови поредни статии през 2013 г. За начало бих искала да Ви запозная с една нова поредица, озаглавена „Meet a Museum Blogger“. Всеки понеделник, започвайки от днешния ден, аз ще представям по един музеен блогър. Всеки от тях ще сподели своите биографични данни, увлечения, странности, опит и музейни съвети.

Кой е нашият първи блогър? Никой друг освен Maр Диксън.

Мар Диксън е американска майка, на Шарлот, и съпруга на много търпелив мъж. Те живеят в Обединеното кралство с куче, риби, 2 заека и брадат дракон. Тя е запалена по културата и работи, за да помогне на сектора за развитие на аудиторията, социалните медии и участието на деца и тийнейджъри в програмите. Споделя много туитове . МНОГО. Мар може да бъде намерена по време на конференции, във влака или на телефона си. И обича торта.

– Нямате нищо против да чуем Мар, нали? Работите ли в музей? Ако не, къде работите? Разкажете ни за Вашата работа.

– Не, аз съм консултант по социални медии и развитие на аудиторията.  Основател съм на CultureThemes, Teens in Museums и MuseumCamp. Освен това съм мениджър социални медии за деца в музеите.

– Какво е Вашето образование?

– Имам диплома по компютърни науки и наскоро получих PGCE ертификат за следдипломно обучение в сферата на образованието).

– Кой е Вашият „хлъзгав“ момент?

– Да водя дъщеря ми в музеи и художествени галерии и да желая да помогна за подобряване на достъпа до тях с нулев бюджет.

– Какво е названието на Вашия блог? От колко време работите като блогър?

– Mardixon.com (Не е много творческо). На този сайтоколо година и няколко месеца. Но работя в блогосферата и споделянето от 14 години по различни теми.

– На какво е посветен блогът Ви? И защо?

– Използвам го, за да обясня неща в рамките на лимита от 140 знака в Twitter. Обичам да споделям и когато чуя за нещо, което според мен ще бъде полезно и за други хора, пиша за него. Например за мои посещения в музеи и техните най-добри практики, за участия в конференции, за неща, над които размишлявам, и всичко, свързано с тях (включително рецензии на книги). Блогът е и платформа, която приветства гости блогъри да споделят свои проекти или мисли (толкова дълго, колкото смятам, че би могло да е полезно за сектора).

– Споделяте ли в Twitter? Защо го правите или защо не споделяте?

– О, да. Много. Това е перфектната платформа за мен, тъй като имам много разнообразни интереси и мога да се потопя леко в нещата или да се поровя по-дълбоко с линкове. Twitter предоставя възможност и за задоволяване на интереса към теми, за съществуването на които дори не подозираме.

Освен това обичам ограничението от 140 знака. Бъбрива съм, така че тази платформа ми помага да съкращавам мислите си до дължината на заглавие.

– Нощ в музея: Обичате ли я или я ненавиждате?

– О, Боже LOVE. Останах цяла нощ в Природонаучния музей в Лондон и тази картина е в съзнанието ми през цялото време. Бях леко разочарована, защото Dippy не разговаря с мен, но може би следващия път;)

– Ако сте принудена да прекарате остатъка от живота си в библиотека, музей или зоологическа градина, какво бихте избрала и защо?

– Ох, много труден въпрос. Библиотеките и музеите означават всичко за мен. Мога ли да избера библиотека в музей? Ако ли не, ще трябва определено да отида в музей, защото е по-лесно да се внесат контрабандно книги в музея, отколкото артефакти в библиотеката. Не че някога ще направи подобно нещо. * Кашлица *

– Кое според Вас е най-голямото предизвикателство (или възможност) пред музеите днес?

– Бюджетните съкращения и отношенията. Секторът винаги е бил изправен пред тези предизвикателства, но по определена причина ние издигаме по-високо глас за тях и подчертаваме значението им днес. Важно е хората да признават наличието на заплаха за музеите (библиотеките и т.н.), но не по-маловажно е да помним за чувствата, изпитвани от посетителите по време на посещенията. Трябва да им се предостави възможност да действат като застъпници със своите гласове.

Другото предизвикателство е свързано с тийнейджърите в музеите. Макар и да е осъществена огромна работа с децата на възраст под 10 години, днес стои въпросът за развитието на силно и мощно поколение, което признава значението на музеите в нашето общество. Клише, но те са следващите ни политици, които ще вземат бъдещите решения за нашата култура.

– Споделете един съвет за тези, които се интересуват от работата в музейната сфера.

– Става въпрос за страст, а не за пари.

Благодаря за участието Ви в „Meet a Museum Blogger“, Maр (и че се съгласихте да бъдете първият участник!).

Мария Гуленова

Източник: museumminute.wordpress.com


Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s