Професионален ретуш в стил Dior

1. Отворете изображението във Фотошоп и направете негов дубликат (Layer>Duplicate Layer).

2. Направете първата корекция на яркоста върху този слой и го преименувайте на „Level Corrections“ (Image>Adjustments>Curves или бърза клавишна комбинация Ctrl+M).

Curves

3. Следващия основен инструмент за корекция е Levels (Image>Adjustments>Levels или бърза клавишна комбинация Ctrl+L).

Levels

4. Създайте нов слой – в Layers Pallette натиснете бутона Create New Layer или Layer>New>Layer (Shift+Ctrl+N). Дайте име на слоя, например „Blemish Corrections“. С бяла мека четка (Mixer Brush Tool) рисувате върху бръчките и гънките на лицето.

Blemish CorrectionsКогато приключите с корекциите, с плъзгача за прозрачност от Layers Pallette можете да направите финна настройка на този слой.

5. За да подобрите изгледа на кожата, с помощта на Ctrl+A, Shift+Ctrl+C и Ctrl+V създавате нов слой, който можете да наречете „Composite Layer“. Дублирате го и на новия слой давате названието „Surface Blur“.

Surface Blur6. Върху него прилагате Filter>Blur>Surface Blur. Експериментирате със стойностите на Радиуса и Прага, докато получите необходимия резултат.

Surface Blur -RT

7. Върху слоя поставяте маска, оцветена в черно (натиснат Alt+клик на бутона за маска в Layers Pallette или Layer>Layer Mask>Hide All). С бяла мека четка (Brush Tool) при Прозрачност 20 % рисувате лицето и шията (без веждите, очите, ноздрите и устата).

Surface Blur 2

8. Създайте 2 или 3 нови прозрачни слоя (в зависимост от корекциите, които трябва да бъдат направени).

9. Върху първия от тях, наречен за удобство „Highlight“, нарисувайте светлите зони на лицето – с твърда бяла четка нанасяте бликовете под очите, по линията на носа, по изпъкналите части на челото и брадичката. Приложете режим на смесване Soft Light.

10. За да постигнете ефекта на меко осветени части, приложете филтър Gaussian Blur, като стойноста му нагласете до постигане на мек приемлив вид. При нужда можете да регулирате и Прозрачноста на слоя. Целта е светлите петна да са меки и плавно преливащи и в същото време да не се размият.

11. За да създадете меки, тъмни и богати полусенки, използвайте следващия прозрачен слой, на който можете да дадете името „Shadow layer“. Режимът на смесване е Soft Light. Отново с твърда, но вече черна четка, оцветете скулите, там където обикновено се поставя руж. Отново приложете филтър Gaussian Blur и изберете най-подходящите стойности.

12. За да прибавите пори и текстура на портрета, дублирайте слоя „Level Corrections“ и го преместете най-горе в Палитрата на слоевете. По-нататък приложете Image>Adjustments>Desaturate и Filters>Other>High Pass. Преместете плъзгача на High Pass филтъра на нула и увеличавайте до появяване на порите. Използвайте Режим на смесване Overlay или Soft Light

Dior

Идеята е почерпана от itschool.bg. Желая Ви успех!
Мария Гуленова

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s