Режими на смесване и цветови канали

Как може да се увеличи контраста и да се направи тониране на снимка, като се използват различни режими на смесване (Blend Modes) с определени цветови канали (Color Channels) – RGB (Red, Green, Blue).

Много лесно – чрез командата Apply Image (Насложи изображението).

1. Отворете снимката във Photoshop и направете копие, което назовете  Apply Image. (Може да се използва комбинацията от клавиши Ctrl+Alt+J (Win) / Command+Option+J (Mac), която позволява едновременно да се отвори диалогов прозорец, в който да се даде названието на новия слой и да се натисне ОК).2. Изберете режим на смесване Soft Light (Мека светлина), който се отнася към т.нар. група на контрастните режими на смесване, тъй като повишава общия контраст на изображението. Едновременно леко се увеличава и наситеността на цветовете.

 

3. Върнете се към оригиналното изображение и включете режим на смесване Normal.

Ако режимите на смесване оказват влияние върху взаимодействието на слоевете, то каква функция имат цветовите канали и как те могат да бъдат използвани?

4. Изберете панела Channels, в който поотделно са представлены Red, Green и Blue каналите, които съставят Вашето изображение.

RGB, разположен най-горе, в действителност не е канал, а крайният резултат от смесването на посочените 3 канала, т.е. Вашата снимка.

 

В панел Channels можете да изберете отделните канали за по-нататъшна работа.

5. Изберете Red.
При избора временно се изключват останалите два канала, което позволява снимката да се разгледа само в този канал.

Програмата Photoshop представя цветовите канали във вид на изображения в градация на сивото и всеки от каналите придава на черно-бялото изображение различен вид.

Ето как изглежда Червеният канал:

Red

Ако сравните  тази черно-бяла версия с оригиналната версия на Вашата снимка, ще установите, че областите, които съдържат голямо количество червен цвят в оригиналното изображение в Червения канал изглеждат по-светли, докато областите, които съдържат по-малко червено, напротив, са по-тъмни.

6. Изберете Green.

И тук участъците, в които преобладава зеленя цвет, са по-светли, и обратно, участъците, в които няма зелен цвят са по-тъмни.

Green

7. Накрая изберете Blue. Ще установите аналогичната зависимост – колкото повече е синият цвят в дадена област на оригиналното изображение, толкова по-светла е тя в Синия канал и обратно.

Blue

8. Команда Apply Image

Върнете се се към пълноцветното изображение RGB в горната част на панела Channels.

След като сте наясно как изглеждат цветовите канали във вид на изображения с градация на сивото, пристъпете към отговора на втората част на въпроса: Как да приложите цветовите канали към режимите на смесване?

Възползвайте се от командата Apply Image (Image – Apply Image).

Ще се отвори диалогов прозорец, в който ще направите различни комбинации с опциите Channel и Blending.

В графата Channel изберете цветовия канал, който искате да използвате, а в графата Blending – режима на смесване.

Възможни са три варианта:

І Вариант: Red Channel и Soft Light

8921-Red

По-светли са жълтите, оранжевите и червените детайли от снимката. Зелените и сините участъци са по-тъмни. (Ако снимката е потрет, кожата и косите на модела стават значително по-светли.)

ІІ вариант: Green Channel и Soft Light

8921-Green

Наблюдава се обратен ефект: детайлите, съдържащи зелен цвят, стават значително по-светли, а областите с преобладаващ червен или син цвят – по-тъмни. (Променя се и кожата на модела – тя става по-тъмна, като в резултат на това се появяват редица детайли, които отсъстват в Червения канал.)

ІІІ вариант: Blue Channel и Soft Light

Този път сините зони стават по-светли, а червените и зелените участъци – по-тъмни.

Естествено, можете да използвате не само режима на смесване Soft Light, но и всички останали.

Останете на Синия канал, но променете режима на смесване на Overlay.

Както и Soft Light, режимът Overlay повишава контраста, но прави това още по-интензивно:

O

Променете Синия канал на Зелен, а след това на Червен и използвайте режима Overlаy. Разгледайте получените изображения. Можете да експериментирате и като задавате различни стойности на Opacity (Непрозрачност).

Работейки с режимите на смесване, Вие ще забележите, че най-добри результати дават именно разгледаните  режими Soft Light и Overlay, особено когато става дума за работа с портретна фотография.

Има още два много полезни режима: Screen (всичко се осветява) и Multiply (всичко се затъмнява).

Опитайте се самостоятелно да ги използвате в трите цветови канала, като не забравяте да регулирате Opacity. Ако сте доволни от резултата, натиснете ОК.

Желая Ви успех!
Мария Гуленова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s