Серия „Поезия“ – „Колибри“

Началото на серия „Поезия“ на издателство „Колибри“ е поставено с книгата „Така се вслушват” на Марина Цветаева, издадена на 18 юни 1999 г.

В нея са представени както български, така и чужди автори: Луис Карол („На лов за Снарк“), Кристин Димитрова („Градината на очакванията и отсрещната врата“); Richard Lescure („Trois saisons, un été“); Алън Гинзбърг („Вой“), Ирена Георгиева („По цели дни и следобеди“, „Котка в коридора“), Цветелина Добрева („Часови пояс“) (Поеми), Филип Жакоте („Поезия 1946-1967“), Кирил Кадийски, Николай Панайотов („Поезия / Живопис“), Жак Превер („Как да нарисуваш птица“), юбилейно двуезично издание, Марина Цветаева („Така се вслушват“).

Преводачи са Кристин Димитрова, Владимир Левчев, Кирил Кадийски, Силвия Вагенщайн, Веселин Ханчев, Валери Петров, Иван Бориславов, Румяна Л. Станчева, Мариана Шопова.

Представената с две книги в серията Ирена Георгиева е родена в края на 70-те години наминалия век. В момента тя е външен сътрудник на градското седмично издание „Една седмица в София“, в екипа на което е от самото му създаване като редактор, а след това и като главен редактор. През 2007 г. е наградена със специалната награда „Най-талантлив млад журналист на годината” на фестивала Mediamixx в Албена.

По повод издаването на „Котка в коридора“ (2007 г.) Георги Господинов пише: „Съзерцавайте стихотворенията, четете снимките, и няма как да не усетите – следата на света, понякога котешка. Харесвам блендата на тази поезия – силно чувствителна, с деликатна и конкретна меланхолия, харесвам близкия й план и око за детайла. Не градът изобщо, а тротоарът му, павето и табелката, пейката, пощенската кутия, „стар converse” и галоши, калкан и дувар, простор за пране – и други простори. Нещо като „списък на нещата, които оставяш след себе си”. Особено усещане за присъствие, сякаш някой е бил тук, но за малко е излязъл от кадър. За да не смущава погледа ни. Защото и поезията, „винаги идва, когато никой не гледа”.

След успеха на „Котка в коридора“ през 2009 г. в серията излиза от печат втора книга на Ирена Георгиева – „По цели дни и следобеди“. В сайта на издателството се подчертава, че тя е графично оформена като тефтер, започнат през 2003 г. и попълван незнайно докога. „Това е дневник с мухлясали корици и страници, заливани с кафе, емоции и вино. Автор на снимките е Гергана Змийчарова (фотограф и художник), като повечето от тях са автопротрети, на останалите е представен домът на Ирена и самата тя. „По цели дни и следобеди“, все така любопитна, нестандартна и смела, още по-изкусно оплита в едно поезия и визия. Интимна като дневник, откровена като детска мечта, необяснима като любовта, понякога стъписваща като времената, в който живеем, друг път объркана като нашия град, тази книга, замислена от авторката като уникален и красив предмет, открито позволява на читателя да чуе ударите сърцето й“.

Книгите от серията са предназначени за широк кръг от читатели – ценители на поезията.

Форматът на изданията е различен – от 130/200 мм до 165/230 мм. Кориците на книгите са меки. Изключение прави „По цели дни и следобеди” на Ирена Георгиева, която е с твърди корици. Цените са в диапазона от 8 до 13.60 лв.

Натали Юлиянова Найденова

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s