Пол Гоген (7 юни 1848 г. – 8 май 1903 г.)

Виртуозен художник и влиятелен основоположник на модерното изкуство… archive.bnt.bg

Анри Йожен Пол Гоген (Henri Eugène Paul Gauguin) е френски живописец, скулптор и график постимпресионист.

Анри Йожен Пол Гоген е най-изявеният френски постимпресионист, който не получава признание приживе.

След смъртта му, Гоген става много популярен, поради своя новаторски стил като колорист и синтетичен начин на изразяване, съвършено различен от маниера на импресионистите. Неговото творчество оказва влияние върху френския авангард и мнозина модерни творци, като Пабло Пикасо и Анри Матис. Гоген е важна фигура в движението на символизма както с живописните си творби, така и като скулптор, график и писател. Неговите смели експерименти с колорита са в основата на модерното синкретично изкуство. Спомените от детството, прекарано в Перу (родината на майка му) привличат Гоген към екзотични места и през 1891 той заминава за Таити, където, с малки прекъсвания, прекарва остатъка от живота си, рисува най-сполучливите си платна, пише разкази и работи като журналист.  www.helikon.bg

В романа „Луна и грош“ Съмърсет Моъм разказва историята на Чарлс Стрикланд, богат брокер от Лондон, който напуска съпругата и децата си, за да стане художник.

Той е убеден, че трябва да рисува, въпреки че никога не го е правил.

Вдъхновен от личността на Пол Гоген, Моъм описва живота и душевността на един истински артист, който, обсебен от изкуството, е готов да пожертва всичко: кариерата си, съпругата си, децата си, удобството си, дори живота си.

Книгата не е романизирана биография на Гоген, а един запомнящ се разказ за силата на изкуството, за душата на артиста. Чарлс Стрикланд е противоречив образ и човешките слабости не са му чужди.

Той не е нито особено умен, нито много интересен.

Понякога е груб или направо жесток, но притежава едно несравнимо качество –величието на гения!  www.plovdiv-online.com

Два живота: този на Флора Тристан, която влага всичките си усилия в борбата за социална справедливост и равноправие на жените, и другият – на Пол Гоген, човекът, който открива страстта към рисуването и захвърля буржоазното си съществуване, за да отиде в Тайти в търсене на един необвързан с условности свят.

Две разбирания за секса: това на Флора, която вижда в него инструмент на мъжкото господство, и другото – на Гоген, за когото физическото сливане е извор на творческото вдъхновение. Кое е общото между тези две така различни съдби, освен това, че Флора Тристан е баба на Гоген? Каква е връзката между две човешки същества, всяко от които търси свой път към една обща мечта: абсолютната свобода и достигането на земен рай, където човешкото щастие е възможно?

Биография  Творби  Книги  Цитати

Пол Гоген

Пол Гоген: Виртуална галерия

Пол Гоген – Reprodukcii.com

Фотогалерия: Изкуството на Пол Гоген

Paul Gauguin – The complete works

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s