Пол Делво (23 септември 1897 г. – 20 юли 1994 г.)

Сред най-известните белгийци са Жорж Реми (Ерже), създател на комиксите за Тинтин, писателите Жорж Сименон и Хюго Клаус, композиторът и певец Жак Брел и колоездачът Еди Меркс. Художници като Джеймс Енсор, Пол Делво и Рене Магрит са съвременните последователи на Рубенс и други фламандски майстори от миналото.  europa.eu

Пол Делво (Paul Delvaux) е белгийски художник сюрреалист. Учи в Академията за изящни изкуства в Брюксел и се присъединява към движението на сюрреалистите през 1937 г., след като вижда картините на Рьоне Магрит и Джорджо де Кирико.

Той заема 55-то място в класацията „Най-великият белгиец“ (Le plus grand Belge), създадена в резултат на анкета, проведена през 2005 г. от белгийската френскоезична телевизия RTBF. Целта на анкетата е публиката да определи най-значимата личност, живяла в днешните граници на Белгия.

В центъра на фантазийния свят на художника винаги стои жената, която често е предмет на болезнена и пасивна еротика. Типична сцена в изображенията на Делво е женска фигура на фона на отдалечаващ се в безкрайността пейзаж, заобиколена от загадъчни нидерландски или фламандски архитектурни елементи. Тематиката на картините на Делво дава повод на Андре Бретон да отбележи, че художникът превръща „нашия свят в царство на Жената -. повелителка на сърцата“.

През 2013 г. Музеят „Тисен Борнемиса“ в Мадрид представя първата голяма изложба Surrealism and the Dream, която „разказва“ за отношението на сюрреализма към съня. Общо 163 произведения от големи артисти като Дали, Пол Делво, Ив Танги, Миро, Магрит, Макс Ернст, Ман Рей, фигурират в експозицията, показващи по какъв начин всеки от тях е разбирал сънищата.  stand.bg

Биография  Творби  Книги  Цитати

Paul Delvaux Foundation

Музеят “Тисен Борнемиса” в Мадрид представя първата голяма ретроспективна изложба, посветена на сънищата като източник на вдъхновение за художниците сюрреалисти (11.10.2013)

Светът на сънищата през погледа на сюрреалисти

Paul Delvaux and Melancholic Nudity of his Mirror Worlds

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s