Франц Марк (8 февруари 1880 г. – 4 март 1916 г.)

August Macke: Franz Marc, 1910
August Macke: Franz Marc, 1910

Франц Марк (Franz Marc) е един от водещите германски художници-експресионисти.

Франц Марк е роден през 1880 г. в Мюнхен, в семейството на професионалния пейзажист Вилхелм Марк и калвинистката Софи.

През 1900 г. Франц започва да учи в Академията за изящни изкуства в родния си град.

Между 1903 и 1907 г. живее в Париж, където открива силното си влечение към стила на Винсент ван Гог.

През 1910 г. Марк се сприятелява с художника Аугуст Маке и на следващата година, заедно с него, Василий Кандински, Паул Клее, Алберт Блох, Давид Бурлюк, Арнолд Шьонберг и други личности от артистичните среди основават експресионистичния кръг „Синият ездач“ (Der Blaue Reiter).

Марк излага няколко свои творби на първата изложба на „Синият ездач“, провела се в Мюнхен през декември 1911 – януари 1912 г. Изложбата бележи връх в германския експресионизъм и обикаля още Берлин, Кьолн, Хаген и Франкфурт. През 1912 г. Марк среща и френския живописец Робер Делони, чийто колорит и футуризъм оказват голямо влияние върху стила на Марк.

Кръгът „Синият ездач“ се разпада при избухването на Първата световна война; Франц Марк е изпратен на фронта. Скоро след това, името му се появява в списък на значими творци, които трябвало да бъдат оттеглени от военните действия. Преди заповедта да влезе в сила обаче, Марк е покосен от шрапнел в главата по време на битката при Вердюн и загива едва навършил 36 години.

Художествен стил и наследство

Повечето от творбите на Франц Марк в зрелия му период изобразяват животни, обикновено в естествената им среда, в маниер много близък до този на кубизма. Стилът му се характеризира с ярки първични цветове, абсолютна чистота и простота на рисунъка и емоционална наситеност, които привличат вниманието на влиятелните артистични кръгове от неговото съвремие.

Най-известната картина на Марк вероятно е „Съдбата на животните“ (The fate of the animals, Tierschicksale), завършена през 1913 г., която е притежание на държавния музей в Базел.

The fate of the animals, 1913
The fate of the animals, 1913

Автор е на около 60 дърворезба и литографии.

През октомври 1998 г. няколко от картините на Марк се увенчават с рекордни цени на търг на аукционната къща „Кристис“ в Лондон. Измежду тях са „Червен елен I“ (Rote Rehe I), продадена за 3.3 милиона долара. Този рекорд е надминат през октомври 1999 г., когато картината му „Водопадът“ (The Waterfall, Der Wasserfall) е продадена от „Сотбис“ в Лондон на частен колекционер за цената от 5,06 млн. дол. Тези продажбени цени са рекордни, както за творчеството на Марк, така и за цялата германска живопис от ХХ в.

Биография  Творби  Книги  Цитати

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s