Пабло Пикасо (25 октомври 1881 г. – 8 април 1973 г.)

Аз не рисувам това, което виждам. Рисувам това, което мисля.

Аз не търся, аз намирам.

Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя.

Всяко дете е творец. Проблемът е как да се запази такъв като порасне.

Да имитираш другите е неизбежно. Позорното е да имитираш себе си.

Дълго време се ограничавах само с един цвят – като един вид дисциплина.

Когато бях малък, майка ми казваше: Ако станеш войник, ще стигнеш до генерал. Ако станеш свещеник, ще бъдеш папа. Аз исках да бъда художник и станах Пикасо.

Когато нямам повече синьо, слагам червено.

Моята смърт ще стане корабокрушение. Когато загива голям кораб, всичко, което се намира около него, бива завлечено като във фуния.

На 12 години вече можех да рисувам като Рафаело, а ми бе нужен цял живот, за да се науча да рисувам като дете.

Пабло Пикасо

През XIX в. течението импресионизъм донася нов светоглед. Отразяването на заобикалящия свят се издига до безпрецедентни висоти, постигнато от ръката на един-единствен човек, чието име е Пабло Пикасо.

Животът на великия художник е изпълнен с множество преживявания, всяко от които е посветено на увеличаването на силата на похватите, използвани в живописта. В произведенията на Пикасо се разкриват елементи, за които дотогава никой дори не смее и да помисли.

Гениалният художник печели световна известност заради създаването на кубизма заедно с Жорж Брак, както и заради разнообразието от стилове, въплътени в художествените му творби. Сред най-значимите му произведения се нареждат основополагащата в кубизма картина „Госпожиците от Авиньон“ (Les Demoiselles d’Avignon) и „Герника“ (Guernica), изобразяваща германската бомбадировка над едноименние град по време на Гражданската война в Испания.

Пикасо е гений на съвременното изкуство — страстен почитател и създател на картини, които се превръщат в страници от историята.  chitanka.info

 Пабло Пикасо. Албум, Жанет-45, 2009
Пабло Пикасо. Албум, Жанет-45, 2009

Пабло Пикасо (Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso Ruiz Picasso, накратко Pablo Picasso) е испански художник и скулптор, занимава се с живопис, керамика, колажи, графика и т.н. Той е изключително продуктивен художник. Неговото творчество преминава през много и различни периоди. Създател е на кубизма (заедно с Жорж Брак), преминава през сюрреализма, но остава един от най-големите художници, повлияли изключително много развитието на изобразителното изкуство на XX в. Фамилията Пикасо е от италиански произход, на испански се произнася с ударение на „а“, но тъй като той живее дълго време във Франция, там започват да произнасят името му по френски маниер с ударение на „о“-то. Баща му също е художник. Има и две сестри.

Признат е за най-добрият художник за последните 100 години, както и за най-скъпият и най-краденият.

Guernica, 1937
Guernica, 1937

Често наричат „Гуерника“ шедьовър на Пикасо. Ще припомня как се роди тая картина. През 1937 г. хитлеристки летци разрушиха градчето Гуерника в Северна Испания. Картината на Пикасо бе нарисувана непосредствено след това и бе изложена през лятото на 1937 г. в павилиона на републиканска Испания на Международното изложение в Париж. След Хирошима и Нагасаки ние разбираме колко примитивно е било нападението над Гуерника. Ала в него Пикасо бе почувствал началото на ужасните години с масово изтребване на хора. За него 1937 г. стана това, което е била за Гоя 1808 г., когато френските окупатори смазали испанската революция. През 1946 г., след Втората световна война, отново видях „Гуерника“. За мене това е най-вярното, най-реалистичното изобразяване на ужасете и трагедията в съвременните войни; не мога да гледам това платно спокойно. Спомням си думите на Матис за Пикасо: „Можете винаги да се възхищавате от него – той рисува със собствената си кръв…“  liternet.bg

Картина на Пабло Пикасо за 100 евро

www.1picasso100euros.com
www.1picasso100euros.com

Онлайн лотария, организирана от аукционнатата къща Sotheby’s в Париж на 18 декември 2013 г., предлага на любителите на изкуството възможността да притежават творба на знаменития художник на такава цена, стига да имат достатъчно късмет.

Картината се казва „Мъж с цилиндър“. Създадена е през кубиския период на Пикасо през 1914 г. и сега е оценена на 1 млн. дол. В мрежата са пуснати 50 хиляди билета, всеки на цена от 100 евро.

Биография  Творби  Книги  Цитати

„Авиньонските девици“ – Пабло Пикасо

Картина на Пикасо за 100 евро

Картина на Пабло Пикасо за 100 евро

Картина на Пикасо продадена за 100 евро

Кела държи 11 оригинала на Пабло Пикасо в сейф на Гранд Хотел Поморие

Младеж си купи картина на Пабло Пикасо за 100 евро

Още 6 урока за живота от Пабло Пикасо

Пабло Пикасо (25 октомври 1881 г. – 8 април 1973 г.)

Пабло Пикасо – Словото

Пабло Пикассо: жизнь и творчество

Пабло Пикасо – Изкуството като начин на живот

Седем съвета от Пабло Пикасо

Pablo Picasso – paintings, biography, quotes of Pablo Picasso

Picasso | Pablo Picasso Paintings, Prints and Biography

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s