Илия Бешков (24 юли 1901 г. – 23 януари 1958 г.)

ilia_beskov

Ако сте умни и се взрехте в туй, което съм рисувал, то е предусетило и вас в аванс и не ви е пощадило.

IB4Дали ще станете художници, зависи от таланта ви, но личности трябва да станете. Бъдете личности, това ще ви каже как да употребите рисунката.

Изкуството е само в конструктивността. Обектът е обран бостан. Животът му, чрез художника, се прелива изцяло в творбата. Кой отива на обран бостан и кой е пожелал да види модела на художествената творба?!

Карикатуристът трябва да почита другите и да се надсмива на себе си – да бъде весел с всички, а да плаче насаме…Той трябва да има дар, за да не завижда на другите. Злият не бива да се захваща с този опасен занаят, както на лошия не бива да се дава нож.

…Начинаещ карикатурист няма. Ако има дар, той ще създаде хумор и смях за хората, ако няма – сам ще стане смешен…

Не зная защо смятат “Бай Ганю” за весела книга – тя е много трагична.

Рисуването е сериозен разговор с реалния свят.

Фактът се съдържа в истината и истината се съдържа във факта. Но те са различни неща. Фактът не е истината, нито истината е самият факт. Изобразени, следователно те трябва да имат и свои форми, свои тела. Това е и задачата на изкуството: да отдели истината от факта, да намери и създаде форма – трайна и нетленна. И докато фактът се съдържа в истината, той ще заживее в нейната форма и няма да погине. Изкуството, претворявайки фактите в истини, отменя естествената им смърт…  plevengallery.hit.bg

Илия Бешков

Това име, кратко и светло като мълния, остави голямо сияние след себе си. Когато го произнасям, виждам незабравимите образи на смешни и трагични герои. Виждам чувствителни пръсти, безпощадно опипващи и разголващи света, пръсти, които рисуват, рисуват, рисуват, пръсти, които слагат подписа на художника така, както се слага подпис под смъртна присъда. Защото цялото творчество на Бешков е смъртна присъда над грозотата. Страстна защита на прекрасното.  Веселин Ханчев

Тънко чувствителен, чувствен и любвеобилен…Но често ставаше саркастичен и по своему циничен.
Завърши живопис в Художествената академия, но не уважаваше живописта. За него рисунката изчерпва и изкупва всичко в изобразителното изкуство. Той често повтаряше: „Само чрез острието на писеца изтича чувството и мисълта на художника най-ясно, най-прецизно и най-точно.”  Дечко Узунов

Наистина съм щастлив, защото Бешков беше един огромен художник и философ, който ме е въвел по приказен начин в лоното на карикатурата, сатирата, на пластичните изкуства. Когато той почина на 54 години, а ние бяхме по на 20 и няколко, въпреки мъката, с младежка небрежност си помислихме „Поне си е отживял“. Сега от позицията на 73 години, разбирам, че той е починал като юноша, на който творчеството беше на столетник.  Стоян Дуков

Художник, публицист, музикант, оратор, артист – многобройни са превъплъщения на Илия Бешков. Той проява изключителна работоспособност, не се задоволява само с една дейност. Има разностранни интереси и таланти. Пише статии, есета, бележки. Създава словесни портрети на художниците Иван Милев, Пенчо Георгиев, Александър Божинов. Забележителни са неговите „интервюта“ с представители на зоосвета. Основното занимание на Бешков обаче е рисуването. Той създава множество рисунки на голи тела, пейзажи, илюстрации към книги, сцени от градския живот, карикатури… Татяна Вълчанова

Илия Бешков Дунов (1901-1958) е един от най-забележителните български творци от първата половина на ХХ в. Работи основно в областта на визуалните изкуства – живопис и графика, но също и като писател и педагог. Известни негови работи са карикатури и илюстрацииq осмиващи зараждащия се в началото на века тоталитарен режим в България.

Той е роден на 24 юли 1901 г. в с. Долни Дъбник, Плевенско в семейство с пет деца. Ученик в Плевенската гимназия, той е забелязан и покровителстван от учителя му Ракитин.

Баща му Бешко Дунов е между учредителите на БЗНС, член е на УС от ІV конгрес 1902 г., депутат в ХVІІ ОНС-1914 г. Като гимназист, през 1917 г., баща му го изпраща да отнесе храна и пари за затворените земеделци между които и Ал. Стамболийски. Организира младежка земеделска група „Ралица”-1921 г. Учител по рисуване в родното си село.

Негов брат е политикът Иван Бешков, осъден на смърт от комунистическия Народен съд и екзекутиран на 1 февруари 1945 г.

В периода 1918 – 1920 г. Бешков следва в Юридическия факултет на Софийския университет. Завръща се за кратко в родния Плевен като учител. През 1921 г. започва да учи живопис в Художествената академия в класа на проф. Никола Маринов и завършва през 1926 г.

Още като студент печата карикатури в сп. „Маскарад“, „Див дядо“, „Българан“, „Стършел“, „Вик“. Илюстрира изданията на издателствата „Т. Ф. Чипев“ и „Хемус“. От 1925 г. сътрудничи на в. „Пладне“ и редица други издания. На два пъти в този период е арестуван: през 1923 г. за участие в юнското въстание и след априлските събития през 1925 г.

От 1930 г. е член на дружеството „Родно изкуство“. От 1945 г. преподава в Академията рисуване, илюстрация и оформление на книгата, редовен професор там става през 1953 г., завежда катедра „Графика“ до края на живота си.

Умира в София на 23 януари 1958 г.

Синът му Александър Бешков е основател е на фондация на името на Илия Бешков и е безкористен дарител на Плевенския музей „Илия Бешков“, както и на стипендии за студенти по културология.

Биография

Литературен свят » И » Илия Бешков

Творби:   ArtPrice.bg  Лоранъ  Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен

IB2

Колекцията от творби на Илия Бешков е най-мащабната по обем и съдържание и представя всички основни за автора теми: „Испанска хроника”, политическа и битова сатира, религиозни творби, скици, илюстрации, учебни рисунки.
Целият фонд „Илия Бешков“ представлява една от най-внушителните и престижни колекции на галерията.

През 2012 г., в обновената постоянна експозиция на галерията е подредена и постоянна изложба от 66 рисунки , гвашове и скицници на Илия Бешков.

slovo-i-obraz-ilia-beshkovКниги  Цитати

Мислите на Бешков за изкуството, неговите есета, интервюта, статии разкриват образа и на един изключителен писател, журналист и публицист. Уникални са неговите възгледи за карикатурата. Може са се каже, че те са принос в световната история на хумора и теорията за комичното.

Всеки том е придружен от статии, анализиращи от различни гледни точки творчеството на българските класици.  www.book.store.bg

Илия Бешков | Facebook

Филм „Илия Бешков – човекът, който се превърна в рисунка“

11 юли 2011. 110г. от рождението на Илия Бешков

Откриват юбилейна експозиция с творби на Бешков

IB5

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s