Луис Комфорт Тифани (18 февруари 1848 г. – 17 януари 1933 г.)

Louis_Comfort_Tiffany_c._1908

Всички произведения на Тифани притежават особена притегателна сила, те са на границата между реализма и стилизацията, а витражите му могат да се сравняват с живописни платна. www.helikon.bg

Луис Комфорт Тифани (Louis Comfort Tiffany) е американски художник и дизайнер, работил в областта на декоративните изкуства и известен най-вече с работите си от цветно стъкло в стил ар нуво. Тифани е дизайнер на витражи, мозайки и лампи от цветно стъкло, керамика, бижута, изделия от метал. Тифани получава международно признание като една от най-влиятелните фигури в ар нуво.

Тифани учи във Военния колеж в Пенсилвания (днес Университет Уайдънър, Widener University) в Уест Честър и във Военната академия Ийгълсуд (Eagleswood Military Academy) в Пърт Амбой, Ню Джърси. Започва художественото си обучение при Джордж Инес и Самюел Колман в Ню Йорк.

Ангел на Възкресението (1904), в Музея на изкуствата на Индианаполис
Ангел на Възкресението (1904), в Музея на изкуствата на Индианаполис

Луис Комфорт Тифани започва кариерата си като живописец. Около 1875 г. развива интерес към изделията от стъкло и до 1878 г. работи в няколко предприятия за стъкло в Бруклин. През 1879 г., заедно с Кандис Уийлър, Самюел Колман и Локуд де Форест, сформира фирмата Louis Comfort Tiffany and Associated American Artists. Бизнесът просперира под ръководството на Тифани, благодарение на неговия талант, а също и на средствата и връзките на неговия баща.

Желанието на Тифани да се концентрира върху работата със стъкло води до края на фирмата през 1885 г. По-късно същата година Тифани основава собствена фирма за производство на изделия от стъкло. Компанията Tiffany Glass Company е регистрирана на 1 декември 1885 г. и през 1902 г. става известна като Tiffany Studios.

Дървото на живота
Дървото на живота

Тифани използва опалесцентно стъкло с разнообразни цветове и текстура, създавайки уникален стил в областта на цветното стъкло. Той се различава от наложилия се дотогава в Европа метод за изработка на цветно стъкло, който предполага прилагане на бои за стъкло и емайли върху безцветно стъкло. Работите на Тифани са повлияни от идеите на английското движение „Изкуства и занаяти“ и неговия лидер Уилям Морис. Сред основните конкуренти на Тифани са Джон Ла Фарж и основателите на компанията Duffner and Kimberly Оливър Кимбърли и Франк Дъфнър. Тифани, Дъфнър, Кимбърли и Ла Фарж са се обучавали в едни и същи предприятия за стъклени изделия в Бруклин в края на 70-те години на ХІХ в.

През 1893 г. Тифани основава нова фабрика, Stourbridge Glass Company, по-късно наречена Tiffany Glass Furnaces, която се намира в Корона, Куинс, Ню Йорк. През 1893 г. неговото предприятие представя нова техника, „Фаврил“ (Favrile). Лампи на Тифани са представени на Световното изложение през 1893 г. в Чикаго.

Тифани регистрира търговската марка „Фаврил“ на 13 ноември 1894 г. Голяма част от продукцията на неговата компания се състои в изработката на витражи и лампи, но се предлага и разнообразие от декоративни предмети за интериора. В най-успешния си период фабриката ангажира над 300 занаятчии.

Тифани използва уменията си при дизайна на собственото си жилище — къща с 84 стаи, наречена Лорелтън Хол (Laurelton Hall), в Ойстър Бей, Лонг Айлънд, завършена през 1905 г. По-късно имотът е дарен на фондация за студенти по изкуство, заедно с 60 акра (243,000 m²) земя; продаден е през 1946 г., за да се осигурят средства за стипендии, и е унищожен от пожар през 1957 г.

Луис Комфорт Тифани/ Световна галерия
Луис Комфорт Тифани/ Световна галерия

Тифани поддържа тесни връзки със семейната фирма. Компанията „Тифани“ продава много от изделията, произведени в неговите работилници. Тифани става художествен директор на Tiffany & Co. след смъртта на баща си през 1902 г. Tiffany Studios функционират до 1932 г.

Луис Комфорт Тифани умира на 17 януари 1933 г. и е погребан в гробището Грийнуд в Бруклин, Ню Йорк.

Биография  Творби  Книги  Цитати

Кристис отбелязва края на годината с „Декоративно изкуство и дизайн от ХХ век” и „Великолепните Тифани”

Повече за витражите

Тиффани: личность, стекло, техника, стиль

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s