Самуил Сеферов (8 декември 1943 г. – )

SS

Можеш да управляваш хора, институции, капитали, но не и символи …

Днес все по-малко се цени безродното изкуство – изкуството, което не носи белега на един или друг културно-исторически обусловен тип виталност. Такова изкуство са всевъзможните инсталации, пърформансии и пр. Стоиш, гледаш ги и не можеш да кажеш нито кой е техният автор, откъде е, нито какво е посланието, което носят. Друго е, когато пред очите ти е произведение на традиционната живопис. Дори и да не си специалист, веднага ще разпознаеш и индивидуалния почерк, и националната школа. Вземи за пример съвременната латиноамериканска живопис. Какво богатство от послания и форми, постигнато със сходни изразни средства, агресивни цветове и символи от латиноамериканската история! Каква неповторима атмосфера! Същото мога да кажа за балканската и, в частност, за българската живопис. И тъкмо защото не можеш да объркаш един Сикейрос с един Казаков, и двамата са художници от световен мащаб и с универсално значение. И двамата са успели да създадат национални школи чрез съчетаване на традиционни за техните култури символи с елементи от изкуството на други епохи и народи. Живописта на Казаков е някак си много балканска, много българска, но в нея и чрез нея продължават своя живот и елинското, и египетското, и индийското изкуство.

Самуил Сеферов

Самуил (Сули) Сеферов Боянов през 1969 г. завършва специалност живопис в Художествената академия в класа на проф. Илия Петров. От същата година започва участието му в националните изложби и представяния на България в чужбина. До момента е направил над двадесет самостоятелни изложби. Член е на управителния съвет на СБХ.

Негови картини са притежание в български и чужди частни колекции, в московския Пушкински музей, галерия „Лудвиг” за модерно изкуство в Кьолн, Софийската градска и Националната художествена галерия, както и на всички държавни галерии и сбирки в страната.

Носител е на множество български и международни отличия, между които:

1969 г. – награда за участие в обща художествена изложба на СБХ

1971 г. – награда за участие в младежката изложба

1984 г. – първа награда на Министерство на народната отбрана за произведение на патриотична тема,

1984 г. – заслужил художник,

1992 г.- кавалер на Ордена за изкуство и литература на Франция.

Биография

036Български художници – Самуил Сеферов – Българско изкуство

Клуб „Отворено Общество“ гр. Смолян – Фонд Галерия

Samuil Seferov

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s