Константин Коровин (5 декември 1861 г. – 11 септември 1939 г.)

800px-Stamp_of_Russia_2011_No_1544Брилянтен майстор на пейзажната живопис, прекрасен портретист и театрален декоратор, основател на руския импресионизъм, Константин Коровин оставя и голямо художествено и литературно наследство, което е трудно да се оцени.

Константин Алексеевич Коровин  е руски художник и сценограф. Той е брат на Сергей Коровин и баща на Алексей Коровин, също художници.

Константин Коровин е роден на 5 декември (23 ноември стар стил) 1861 г. в Москва. Баща му е търговец с интереси в областта на изкуството, а техният родственик Иларион Прянишников е известен за времето си художник и преподавател в Московското училище за рисуване, скулптура и архитектура.

През 1875 г. Константин Коровин постъпва в училището, където учи при Василий Перов и Алексей Саврасов. Там вече учи по-големият му брат Сергей Коровин. Двамата се сприятеляват със съучениците си Валентин Серов и Исак Левитан. Константин Коровин прекарва една година (1881-1882) в Имперската академия за изкуства в Санкт Петербург, но се връща разочарован в Москва и продължава до 1886 г. обучението си при Василий Поленов.

Поленов въвежда Коровин в Абрамцевския кръг, като го запознава с Виктор Васнецов, Аполинарий Васнецов, Иля Репин, Марк Антоколски. През 1885 г. Коровин пътува до Испания и Париж, а през 1888 г. до Италия и Испания. Той пътува много и из Русия, Кавказ и Средна Азия. През 90-те години се сближава с групата Мир искусства.

През 1894 г. Константин Коровин пътува на север, заедно с Валентин Серов, по време на строителството на Северната железница. Той рисува множество пейзажи със северни сюжети. Автор е и на дизайна на павилиона, посветен на Северната железница, по време на Всеруското изложение през 1896 г. в Нижни Новгород. През 1900 г. той изготвя дизайна на средноазиатската секция от руския павилион на Всемирното изложение в Париж и е награден от френското правителство с Ордена на Почетния легион.

В началото на ХХ в. Коровин се концентрира върху театралната сценография. Той проектира сценографията за постановки на Константин Станиславски, както и за опери и балети на Мариинския театър.

През 1905 г. става академик, а през 1909-1913 преподава в Московското училище за рисуване, скулптура и архитектура.

По време на Първата световна война Константин Коровин е консултант по камуфлажа в руската армия. След войната и Руската революция продължава да се занимава със сценография.

През 1923 г. заминава за Париж със съдействието на просветния министър Анатолий Луначарски. През следващите години продължава да работи по сценографията на различни големи театри по целия свят.

Константин Коровин умира на 11 септември 1939 г.

Биография  Творби  Книги  Цитати

Сайт, посветен на Константин Коровин

Биография Константина Коровина

Лучшие книги Константина Алексеевича Коровина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s