Паул Клее (18 декември 1879 г. – 29 юни 1940 г.)

434px-Paul_Klee_1911

Паул Клее (Paul Klee) е швейцарско-германски художник. Един от най-изявените художници на ХХ в., той не принадлежи към никое течение, макар че е повлиян от различни стилове, сред които експресионизъм, кубизъм и сюрреализъм.

Клее е роден в Мюнхенбухзее, край Берн в Швейцария. Майка му е швейцарка, а баща му е германец, преподавател по музика. Съгласно швейцарското законодателство Клее получава гражданството на баща си. В края на живота си прави опити да получи швейцарско гражданство, но така и не успява.

Паул Клее от малък започва да се занимава с рисуване и музика. Първоначално възнамерява да стане музикант, но по-късно решава да се посвети на изобразителното изкуство. През 1898 г. заминава за Мюнхен, където учи при Хайнрих Книр, а от 1899 г. – в Академията за изящни изкуства при Франц фон Щук. След пътуване до Италия и Берн той се установява в Мюнхен, където се запознава с Василий Кандински, Франц Марк и други представители на местния авангард. През 1906 г. се жени за пианистката Лили Щумпф, от която има един син.

След Първата световна война, по време на която рисува камуфлажи по самолетите на германската армия, Клее преподава в академията Баухаус във Ваймар и от 1926 г. – в Десау, която напуска през 1931 г. и става преподавател в Дюселдорф. След като нацистите вземат властта през 1933 г. и обявяват изкуството му за „изродено“ известният със симпатиите си към левицата Клее заминава за Швейцария.

Около 1935 г. Паул Клее започва да страда от симптомите на болест, диагностицирана след смъртта му като склеродерма. Той умира през 1940 г. в Муралто.

Биография  Творби

Център „Паул Клее“ – Берн

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s