Традиционните медии през 2020 г.: тенденции и прогнози

През 2020-2030 г. средствата за масова информация могат напълно да закрият своите хартиени версии, според доклада „Традиционные медиа в 2020 году: тенденции и прогнозы“ на Фонда за развитие на гражданското общество (civilfund.ru/) в Русия.

Докладът показва как ще се развива четвъртата власт в страната, а това представлява интерес както за участниците на пазара, така и за органите на властта.

Според него спадът на тиражите и аудиториите на печатните медии ще продължава, като едновременно с това ще намаляват и приходите от реклама.

Това ще принуди изданията от втория и третия ешелон в страната или да вземат решение за закриване, или да се насочат към интернет, а лидерите на пазара – да търсят нова формати за присъствие на пазара и за монетизиране на контента.

Експертите от Фонда смятат, че бизнес и специализираните издания, които притежават лоялна аудитория, постепенно ще въвеждат платен достъп до сайтовете си.

Този модел на монетизиране вече е използван от Financial Times, The Wall Street Journal, The Sun, The Daily Telegraph, а в Русия – от в-к „Ведомости“.

В САЩ, според оценката на ресурса paidContent, 12 от 20 вестници с най-голяма седмична аудитория вече са въвели платен достъп до сайтовете си или са готови да го въведат.

Въпреки популярността на модела в САЩ и Европа, в Русия не е вероятно той да се превърне в доминиращ.

Много масови издания ще преминат към свободно разпространение.

А в структурата на приходите от печатни издания, особено безплатните, все по-голяма роля ще играе спонсорираният контент и това е международна тенденция: в Русия ще се наблюдава постепенно легализиране на такова явление като „поръчани публикации“.

За разлика от пресата телевизията ще се развива стабилно.

Гледането на телевизия ще се промени незначително, макар че все по-голям дял ще са пада на компютрите, таблетите и смартфоните.

За това ще допринасят както интернет услугите за агрегиране на видео контент, така и самите телевизионни канали, които ще организират онлайн излъчвания на своите интернет страници.

Мария Гуленова

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s