Льо Корбюзие (6 октомври 1887 г. – 27 август 1965 г.)

Изкуството е от хипнотично естество; то е най-голямата съществуваща политическа сила.

Льо Корбюзие

Льо Корбюзие е автор на повече от 400 живописни творби, над 40 скулптури, 27 гоблена и много графики. Вдъхновен от „Витрувианският човек” на Леонардо да Винчи, той създава своя система от пропорции, наречена „Модулор”, която определя като „сбор от хармонични пропорции, съразмерни с човешките параметри, универсално приложими в архитектурата и механиката”.

Льо Корбюзие е сред най-значимите имена в световната архитектура заедно с Франк Лойд Райт, Мис ван дер Роe, Валтер Гропиус, Оскар Нимайер.

Архитектът е автор на редица книги, сред които са Urbanisme (1925), Aircraft (1935), Le Modulor (1948), „Поема за правия ъгъл” (The Poem of the Right Angle; 1953), Le Modulor 2 (1955) и т.н. Носител е много престижни награди – сред тях са три степени на „Орден на почетния легион” – 1937, 1952 и 1963 г., Frank P. Brown Medal (1961) и др.  www.artprice.bg

Пътеписът „Пътешествие на Изток“ – в главите „Търново“ и „На турска земя“ (Източна Румелия е още протекторат на Турция), разказва за търсенето на изгубеното единство между града и територията в западноевропейските градове, между природа и култура, за едно патриархално общество, което сепарира етносите на принципа Аз и Другия: българин, циганин, турчин, евреин; разграничава го полово (Мъжко – Женско) във времето и пространството, с отношението към Живота и Смъртта, различно от католическото и ненапълно сходно с протестантското. Тези универсалии са основа на всеки език и затова наблюденията са незаменими за Корбюзие. Благодарение на тях архитектът изследовател ще концептира нов архитектурен език за един нов човек и свят. Парадоксално той търси чертите на новото, на промяната, екипа в духа на масонството и ницшеанската критика на опорите на европейската култура в най-древните изяви на архитектурата и изкуствата, на ритуалните и обредните системи отпреди християнството.  www.temanews.com

Льо Корбюзие (Le Corbusier), с истинско име Шарл Едуар Жанре-Гри (на френски: Charles Edouard Jeanneret-Gris) е роден в Швейцария френски архитект, дизайнер, урбанист, писател, художник и градостроител от световна величина.

Роден е на 6 октомври 1887 г. във френската част на Швейцария и умира на 27 август 1965 г.

Той е един от пионерите на т. нар. „модерна архитектура“.

Става френски гражданин през 1930 г.

Кариерата ми се простира върху пет десетилетия, като негови сгради са построени в Европа, Индия, Русия, Северна и Южна Америка. Приема псевдонима Льо Корбюзие през 1920-те.

Умира в Кап Мартен, Швейцария, на 27 август 1965 г.

Льо Корбюзие формулира своите пет принципа на модерната архитектура, на които остава верен до края на живота си.

Първият принцип са колоните – той отделя самата къща от земята чрез няколко носещи колони.

Вторият принцип са градините – той също така използва градини върху покрива на сградите („небесни градини“) и по този начин освобождава голяма част от вътрешното пространство.

Третият принцип са по-малко на брой носещи стени.

Четвъртият принцип е широкото остъкляване – характерно за неговата архитрктура е понякога почти пълното остъкляване, и то вертикално, а не хоризонтално.

Последният, пети принцип е свободната фасада – външните стени, освободени от тяхната носеща функция, могат въобще да изчезнат при нужда.

Според думите на Льо Корбюзие „архитектурата е изкуство, което кара опорите да пеят“.

Биография  Творчество  Цитати  Книги

Fondation Le Corbusier

Довършват проект на Льо Корбюзие в долината на Лоара

Изложба върху горещ ламаринен покрив

По стъпките на Льо Корбюзие TripClub

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s