Мария Столарова (1 октомври 1925 г. – )

Мисля, че ние живеем на някаква много съществена граница. От една страна, хората не са се променили като характери от древността до днес. Любовта, омразата, приятелството и пр. са същите. Съвременната техника променя само бита им. В изкуството обаче тя ще изиграе огромна роля.

Що се отнася до това, как се създава една картина — нужни са три неща. Естествено талант. Воля за работа и условия. За да стане една картина, трябва да се владее добре занаята, т.е. техниката. Ако художникът не работи много, и техниката ще му е несъвършена. Това значи, че няма да може да направи това, което иска и може.

Цветята са толкова различни, колкото и човешките лица. Всяко цвете,  нарисувано от мен,  е различно и говори различни неща. Едно излъчва енергия, друго успокоява, трето бих искала да доставя естетическо удоволствие, да очарова, да кара тревожността и напрежението да утихнат.

Не завиждам, не мразя и не съм болезнено амбициозна.

Мария Столарова

… Гранд дама на българската живопис…  www.programata.bg

…. създателката на индустриалния пейзаж. Обирала е овации с творбите си в Лондон, Москва, Берлин, Будапеща. В картините й са строгите силуети на заводските строежи, образите на духовните първенци Захари Стоянов, Даме Груев, Яне Сандански, Дора Габе, Методи Андонов, носталгичният спомен за пъстроцветното детство в панаирите.  www.standartnews.com

Предприема обиколка на заводите у нас и създава серия от творби, които впечатляват с простота и монолитността си. В портретите търси вътрешното състояние на модела, което умело комбинира с физическата прилика. Така тя се стреми да улови личността на човека. До голяма степен нейните картини с цветя също са наричани „портрети” (на цветя), тъй като в тях тя подрежда не само композиционно и цветове своите модели, но и намира вътрешна хармония и музика във всяко от тях.  www.artprice.bg

Сюр­реалис­тич­ните й промиш­лени пей­зажи я нареж­дат сред модер­ните творци на ХХ век. Рисува и забележителни пор­т­рети — на съп­руга си Камен Кал­чев, на Йор­дан Радич­ков, Гена Димит­рова, Нешка Робева и много други. По думите й най-интересното в човека е лицето — всяка черта в него казва нещо и, ако умееш да четеш чер­тите, можеш да раз­береш немалко неща за човека отс­реща.  www.zemia-news.bg

Мария Столарова Калчева е българска художничка.

Постъпва в Художествената академия през септември 1944 г. и завършва специалност живопис в класа на проф. Дечко Узунов. Три години работи като редактор-художник. Участвала е в почти всички общи художествени изложби на СБХ и има повече от 30 самостоятелни изложби в България и по света Будапеща, Берлин, Лондон и други.

Стоманолеяри
Стоманолеяри

Рисува в жанровете портрет, индустриален пейзаж, натюрморт; известна е с картините си на цветя.

През 2006 Мария Столарова прави голяма ретроспективна изложба в столичната галерия Райко Алексиев. През 2009 подрежда „Портрети на цветя” в галерия „Леседра“.

Нейни картини са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на почти всички градски галерии в страната и на частни колекции.

Биография  Творби  Цитати  Книги

Мария Столарова – ArtPrice.bg

Мария Столарова / Maria Stolarova | Лоранъ

Мария Столарова – Цветя | Лоранъ

Мария Столарова реди цветя в „Лоранъ“

Още за социалистическия реализъм

Социалистическото строителство в творбите на българските художници

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s