Емил Гале (4 май 1846 г. – 23 септември 1904 г.) – „поезия в стъкло“

Емил Гале (Émile Gallé) – френски художник, работил със стъкло, считан за един от най-значимите представители на течението ар нуво във Франция.

Гале е син на производител на фаянс и мебели.

Емил Гале е роден през 1848 г., завършва училище в родния Нанси и на 16 години заминава за германския град Ваймар, където в продължение на 4 години учи история на изкуствата, философия и рисуване. Той чете много, интересува се от всичко, а голямата му страст са ботаниката и биологията. Ваймар е град с твърде активен културен живот и Гале контактува отблизо с широк кръг интелектуалци, сред които и вторият баща на Рихард Вагнер, по чиято музика младият Гале силно се увлича. Следващите 4 години Гале учи стъкларство в Майсен и през 1877 г. поема бизнеса на баща си Шарл Гале, изключително образован човек и перфектен бизнесмен, притежател на малка стъкларска фабрика, която произвежда качествено стъкло, декорирано с флорални мотиви. Някои от тези мотиви Емил Гале рисува за баща си още 15-годишен. Но стъкларството не е всичко за Гале. През 1885 г. започва да прави и мебели.  www.dnevnik.bg

В ранните си работи използва прозрачно стъкло, декорирано с емайл, но скоро възприема оригинален стил като изработва предмети от тежко, непрозрачно стъкло, гравирано с флорални мотиви. В кариерата му настъпва подем след Световното изложение в Париж през 1878 г.

Той отново се представя успешно на Световното изложение в Париж през 1889 г., като междувременно е успял да постигне международна известност. Със своя стил, характеризиращ се с акцент върху натурализма и флоралните мотиви, Гале е сред водещите фигури на разрастващото се течение ар нуво.

Vase, 1900
Vase, 1900

Той продължава да прилага в работата си експериментални техники като използване на метално фолио и мехурчета въздух. Също така спомага за развитието на стъкларската индустрия като основава работилница за масово производство на предмети по негов дизайн, както и по дизайн на други художници. Предприятието работи до 1936 г., като в най-силния си период ангажира 300 работници и занаятчии, сред които и известния майстор на стъкло Южен Росо.

… техниката „pate de verre“, позната още от древния Египет и достигнала съвършенство в годините на сецесиона във Франция. Най-забележителният автор, който постига изключително изящество в тази техника, е френският художник Емил Гале.  euro2001.net

Гале пише книга за изкуството, озаглавена „Écrits pour l’art 1884-89“, която е публикувана през 1908 г., след смъртта му.

Той участва в организирането на вечерни училища за работническата класа (l’Université populaire de Nancy). Касиер е на клона в Нанси на Френската лига за защита на правата на човека (Ligue Française pour la Défense des Droits de l’Homme) и през 1898 г., излагайки на риск кариерата си, става един от първите активно включили се в защитата на Алфред Драйфус. Гале публично осъжда арменския геноцид, защитава румънските евреи и се изказва в защита на ирландските католици, въстанали срещу Великобритания.

Биография  Творби 

Ар Нуво

Емил Гале ….красота ,създадена от стъкло

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s