Адолф Мурон Касандър (24 януари 1901 г. – 17 юни 1968 г.)

 

…един от най-големите дизайнери на плакати на ХХ в.  www.artyfactory.com

 

Адолф Жан-Мари Мурон, известен с псевдонима си Касандър, е световноизвестен художник, автор на множество популярни постери и печатни шрифтове. Той е създателят на логото на модния гигант „Ив Сен-Лоран“.  www.dnes.bg

Адолф Жан-Мари Мурон, по-известен като A.M. Касандър (Cassandre), е френски живописец, литограф, майстор на рекламни плакати и дизайнер на шрифтове.

Той е роден в Харков. Още като младеж, заминава за Париж, където учи в Училището за изящни изкуства (École des Beaux-Arts) и Академия „Жюлиан“ (Académie Julian).

Сътрудничи с Parisian Printing House. Вдъхновен от кубизма и сюрреализма, спечелва репутация с  произведения като „Au Bûcheron“ (1923).

Au Bûcheron (1923)
Au Bûcheron (1923)

Този плакат е отличен с първа награда на Международната изложба на съвременни декоративни и индустриални изкуства (Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes) през 1925 г. Тя служи като причина за появата на термина „Ар деко“. На нея са показани луксозни стоки, произведени във Франция, което доказва, че Париж остава международен център на стила и след края на Първата световна война.

През 1926 г. A.M. Касандър заедно с партньори открива рекламната агенция Alliance Graphique. Работите за Dubonnet, са сред първите плакати, разработени по начин, който им позволява да бъдат забелязани от пътниците в бързо движещите се транспортни средства. Той преподава графичен дизайн в Училището за декоративни изкуства (École des Arts Décoratifs), а след това в Училището за графично изкуство (École d’Art Graphique).

С типографията е свързана важна част от дизайна на плакатите, ето защо A.M. Касандър създава няколко нови стилове на шрифта: Bifur през 1929 г., Acier Noir през 1935 г., а през 1937 г. – Peignot.

През 1936 г. негови творби са показвани в Музея на модерното изкуство (Museum of Modern Art) в Ню Йорк като част от представянето на Harper’s Bazaar.

От началото на Втората световна война до капитулацията на Франция Касандър служи във френската армия. След капитулацията, когато работата на агенцията му е значително съкратена, той създава декори, реквизит и костюми за театъра. След войната продължава това направление на дейност, като понякога се връща към живописта.

През 1963 г. създава световноизвестния логотип на Yves Saint-Laurent.

През 1968 г. депресията довежда  A.M. Касандър да самоубийство в Париж.

През 1985 г. Анри Мурон публикува книгата  „A.M. Cassandre„, в която разказва за живота на баща си.

Официален сайт, посветен на А. М. Касандър

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s