„Преместване“ – Виктор Васнецов

"Преместване", 1876
„Преместване“, 1876

„Преместване“ („С квартиры на квартиру“) е картина на руския художник Виктор Васнецов, създадена през 1876 г., едно от неговите най-известни жанрови.

Сюжетът е прост. Възрастни бедни хора, съпруг и съпруга, които са принудени да напуснат предишния си дом, скитат по замръзналата Нева към новото място на обитаване. Лицата им отразяват чувства на объркване и недоумение. А оскъдните дрехи и малкото вещи, събрани само в един мръсен възел, подчертават тяхното окаяно и жалко състояние. Пълна самота, и само наежило се от студ, избягало напред куче очаква двойката. На заден план величествено се издига върхът на Петропавловската крепост, която потапя зрителя в атмосферата на „унижени и оскърбени“.

„Преместване“ е една от картините, която свързва Виктор Васнецов с художниците – передвижници. Произведението, което хвърля светлина върху честното изобразяване на язвите на обществото, напълно отговаря на теорията и практиката на това движение.

Изкуствоведът Владимир Стасов пише по повод на картината: „Мисля, че всеки от нас ги е срещал. Какви бедни хора, каква печална човешка природа! Прекрасна картина!“.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s