Жорж Брак (13 май 1882 г. – 31 август 1963 г.)

Жорж Брак (Georges Braque) е френски художник, график и скулптор, създател заедно с Пикасо на кубизма.

Той и Пикасо осъществяват една от най-радикалните промени в модерната живопис от началото на 20. век, която по отношение на формата скъсва с вековната традиция на Ренесанса.
Брак е този, който формулира идеите на кубизма в живописта и е определян от историците на изкуството като “модерния художник с най-бистра мисъл”.  kulturni-novini.info

Роден е в Аржантьой, град-предградие на Париж. Неговият баща е художник-декоратор.

През 1890 г. семейството се премества в Хавър, където през 1899 г. Брак завършва курс за художник-декоратор, като едновременно взема вечерно уроци по рисуване в Училището за изящни изкуства (Ecole des Beaux-Arts).

Следващата година той продължава своето образование в Париж. През 1905 г. се сприятелява с Раул Дюфи. Чрез Салона на независимите, където участва с шест творби, той се среща с Анри Матис, Албер Марке, Андре Дерен, Морис Вламенк и др. Повлиян от тях, Брак започва да рисува в стила на фовизма.

В галерията на Даниел-Анри Канвайлер на улица „Виньон“ 28 той се запознава с Пабло Пикасо и с картините на Сезан, което става определящо за по-нататъшното му творческо развитие. През 1908 г. заедно с Пикасо разработват кубизма. През 1913 г. Брак участва в прочутото Армъри Шоу в Ню Йорк. От 1912 г., както и Пикасо, рисува колажи с букви или отрезки от вестници. През 1915 г. той участва във войната, където бива тежко ранен.

Към 1910 г. кубизмът се установява като алтернатива на фовизма и към Пикасо се присъединяват много други творци. Един от тях е Жорж Брак. Двамата полагат началото на синтетичния кубизъм, известен още като колажен кубизъм, от френската дума „закърпвам“.  Това начало проличава в картината на Пикасо „Натюрморт с плетен стол“ от 1912 г. В продължение на една година двамата с Брак правят натюрморти, композирани почти изцяло от слепени отпадъчни материали, само с няколко изрисувани линии, допълнени за завършване на композицията. Първата световна война слага край на това сътрудничество и забавя по-нататъшното развитие на синтетичния кубизъм.  www.libvar.bg

Неговата картина „Натюрморт с бутилка“ (1910-1911 г.) е представителна за историята на кубизма от ранния му период. Тя е свързана с времето, когато Пикасо и Брак формират принципите на новото течение и рисуват заедно, без да подписват творбите си. По думите на Андре Малро това е великолепно платно, под което и Пикасо би се подписал. Експертите смятат, че творбата е безценна поради ключовото историческо значение.  www.capital.bg

След Първата световна война Брак изоставя постепенно кубизма и рисува предимно натюрморти. След 1947 г. работи заедно с Фернан Мурло, който започва да отпечатва негови литографии. Малко по малко художникът се приближава отново до реалистичното изкуство.

На 31 август 1963 г. Брак умира в своето жилище в Париж.

Биография  Творби

Изкуството-поглед отвътре

Georges Braque – paintings, biography, quotes of Georges Braque

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s