Внимавай! Деца на пътя! Реалистичен рекламен проект от уличен художник за Toyota

За създаването на реклама за автогиганта Toyota през октомври 2012 г. е поканен уличен художник, който превръща обикновен паркинг в детска площадка за нарисувани деца. В триизмерните композиции авторът органично съчетава улична графика и предмети от бита, като по този начин постига висок реализъм и естественост на своите произведения.

Според финансовата агенция Bloomberg през първото тримесечие на 2012 г. Toyota е заела първо място по производство и продажба на автомобили, изпреварвайки Volkswagen и General Motors. Експертите смятат, че успехът на компанията се дължи на нейната философия, в основата на която стои разбирането на хората и тяхната мотивация. Toyota непрекъснато се грижи за своите клиенти и способства за формирането на умения за коректно и „екологично лоялно“ шофиране на автомобилистите. През 2012 г. новата й рекламна кампания „Защитете това, което е зад вас. Използвайте камера за задно виждане“ („Protect what’s behind you. Drive with a rearview camera“) е посветена на правилното маневриране.

Дизайнер и автор на рисунките е младият литовски художник Ърнест Захаревич (Ernest Zacharevic), работите на който украсяват град Пенанг (Малайзия).

За да постигне максимална реалистичност на рисунките върху стените на действащия брюкселски паркинг, изпълнени с помощта на 3D технология, авторът ги допълва с предмети от ежедневието на децата. Шофьорите признават, че е много трудно да се различат творбите от реалните момчета и момичета, които играят на улицата.

Но художникът е разположил върху стените шедьоврите си не за украса – рисунките трябва да привлекат вниманието на автомобилистите върху правилата за маневриране с цел предотвратяване на нараняванията на децата по пътищата. Всяка година повече от 70 % от нещастните случаи при децата се дължат на автомобилни произшествия.

Според експертите в повечето случаи възрастните са виновни за пътнотранспортните произшествия, тъй като децата не са в състояние да оценят ситуацията  на пътя по начина, по който я оценяват те.

Преди много години на въпроса: „Трябва ли да се глезят децата?“ Антоан дьо Сент-Екзюпери отговорил: „Задължително, тъй като не е известно какви изпитания им е подготвил животът“. Уникалната реклама на Toyota внушава, че автомобилистите са задължени да бъдат внимателни и да пазят децата от изпитания по пътищата, тъй като „играчката“ на възрастните –  колата, е много по-опасна, отколкото хвърчилото или топката.

Advertisements

One thought on “Внимавай! Деца на пътя! Реалистичен рекламен проект от уличен художник за Toyota

  1. Pingback: Стрийт арт | Media Marketing

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s