Рекламна кампания върна руските класици към първоначалните им професии

Руският книжен съюз, операторът за външна реклама Russ Outdoor и творческият екип на агенция JWT Russia представиха необичайна кампания срещу пиратството в интернет. Творцческият персонал е показали какви биха били класиците на руската литература, ако пиратите в мрежата действаха в края на XIX-началото на XX в.

Авторите на проекта напомнят, че традиционно за създаването на „алтернативна реалност“ е необходимо само едно предположение. И предположението – появата на интернет и кибер пиратството през активния творчески период на Чехов, Достоевски, Есенин и Горки – заляга в основата на творческата концепция.

Какво би се променило? На първо място – цялата руска литература, започвайки от този период. Тя просто няма да съществува. Известните ни днес писатели не биха могли да станат такива, тъй като не биха им плащали за книгите и те не биха могли да се прехранват. Сергей Есенин щеше да продължи да работи в месарски магазин, Максим Горки – в пекарна, Достоевски – да се занимава с хазарт, а Чехов – да работи като лекар, и днес ние няма да познаваме неговите разкази и пиеси.

Рекламната кампания връща класиците към първоначалните им професии. Върху плакатите те не са представени като писатели. „Добре разбираме, че не сме в състояние да променим света, но просто предлагаме на всеки да се замисли – колко много всички ние бихме загубили тогава и колко много губим днес. И то заради пиратството в интернет“ – споделят авторите на проекта.

Нека да добавим, че това не е първата кампания за защита на авторите и техните произведения от пиратството в интернет. Неотдавна агенция Affect осъществи вирусна кампания за проекта „Чети законно“ („Читай легально“), в която участват популярни съвременни писатели – от Захар Прилепин до Даря Донцова.

Източник:  www.sostav.ru

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s