Ракът: кампания за промяна на отношението към болестта

image.php

Май 2011 г. – Националният институт за ракови заболявания и Министерството на здравеопазването във Франция стартират национална кампания, която трябва да накара французите да променят отношението си към рака.

Тя е наречена „Профилактика за раковите заболявания, да променим отношението”.

Чрез нея приятелите, роднините и близките на пациентите ще бъдат информирани за начина, по който хората с онкологични заболявания гледат на заобикалящата ги действителност, за реакциите им на притеснение, неловкост или избягване на контакти, които проявяват понякога.

Кампанията ще бъде реализирана с помощта на 10 вида плакати, фокусирани върху портретите на петима души, засегнати от рак. Всеки портрет е свързан с типичен коментар на реакциите от страна на семейното, приятелското и професионалното обкръжение на болните. Лицето, представено на последния плакат, съобщава: „Аз съм човек, а не рак”.

Подготвени са и два 30-секундни рекламни филма от Жак Одиар, които ще бъдат излъчвани от 22 май до 11 юни. Чрез тях зрителите ще могат да се запознаят с промяната в поведението на близките на пациентите след обявяването на болестта. Целта е да се покаже, че терапевтичният напредък може постепенно да подобри живота на пациентите и поради това е необходимо обществото също да измени отношението си към лицата, страдащи от болестта.

Първите резултати от изследване на раковите заболявания на Националния институт за здравна превенция и образование през 2010 г. показват, че ракът е най-сериозната болест за 70 % от французите. На второ място е спинът (посочен на първо място само от 18 % от анкетираните), на трето място – сърдечно-съдовите заболявания (4 %).

Мнозинството от анкетираните (95 % смятат, че никой не е застрахован от рак, а близо една трета (32 % вярват, че няма какво да се направи за предотвратяване на заболяването.

Необходимо е да се има предвид, че през 2010 г. във Франция са регистрирани около 357 500 нови случая на заболяване от рак. Трите най-често срещани вида рак при мъжете остават рак на простатата (71 500 случая), рак на белите дробове (27 000) и рак на дебелото черво (21 000). При жените това са рак на гърдата (52 500 случая), рак на дебелото черво (19 000) и рак на белите дробове (10 000).

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s