Montegrappa

Montegrappa – първата италианска фабрика за пишещи инструменти, е основана през 1912 г. в Басано дел Грапа на брега на река Брента, където се намира и досега.

Своето име марката Montegrappa, както и компанията Montblanc (Германия), приема от името на планината, която се извисява над местността Басано.

Първоначално фирмата произвежда евтини писалки от целулоид и изпълнява държавна поръчка за доставка на евтини инструменти за писане за италианската армия.

През 1946 г., след като складовете й със запасите от целулоид изгорели, тя започва да произвежда писалки от благородни метали.

След дълги години на спад на продажбите, в края на 1981 г. компанията преминава под конрола на семейство Акила. При новия собственик Джанфранко Акила започва  постепенното възраждане на марката. Въвеждането на пазара на модела Reminiscence, точно копие на писалка на Montegrappa, образец от 1915 г., й позволява да се върне на вътрешния пазар и с успех да излезе на международния.

През 1992 г. е създадена възпоменателна писалка, посветена на 80 годишнината на компания Montegrappa, която поставя началото на ежегодното производство на ограничени лимитирани ексклузивни колекции, предназначени за колекционери и ценители на лукса.

През следващите години Montegrappa предлага модели, създадени с помощта на високи ювелирни технологии, които до този момент не са използвани  в производството на писмени принадлежности, и по този начин се превръща в безспорен лидер в производството на престижна продукция от най-висок клас.

Montegrappa днес

Писалка Montegrappa Extra

В края на 2000 г. компанията е придобита от Richemont Group и от този момент в резултат на разширяването на дистрибуторската мрежа значително се увеличива стокооборотът й.

През 2009 г. марката отново става собственост на семейство Акила.

През същата година известният автомобилен състезател Жан Алези, който дотогава е дизайн-консултант и посланик на марката Montegrappa, става член на Управителния съвет на компанията, отговарящ за връзките с обществеността. Той заявява, че това ще му позволи да реализира своята „страст към ръчно изработените предмети“. Жан Алези отбелязва: „за пръв път се занимавам с бизнес и този бизнес не е свързан с автомобилни състезания“ и подчертава, че е радостен името му да се асоциира с италианска марка със 100-годишна история.

Интересни факти

През декември 2003 г. в сътрудничество с известния художник, скулптор и гравьор Давид Монталто ди Фрагнито е създадена писалката Montegrappa Peace Pen. Нейният осемъгълен корпус, направен от платина, е украсен с кристали Baccarat и брилянти с общо тегло около 48 карата. Изработен е само един брой с цена 1 мил. евро. Това е най-скъпата писалка в света към този момент.

Напускайки Кремъл, първият президент на Русия Борис Елцин предава на своя приемник Владимир Путин само един „атрибут на властта“ – писалката Montegrappa Dragon, с която е подписвал всички укази.

Montegrappa – детайлно за марката

Монтеграпа и Басано дел Грапа

Силвестър Сталоун лице на компания за луксозни химикалки

Сталоун лице на компания за луксозни химикалки

Penshop.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s