„Мислителят“

399px-Paris_2010_-_Le_Penseur

„Мислителят“ (Le Penseur; The Thinker) – една от най-известните скулптури на Огюст Роден, е създадена между 1880 и 1882 г.

Оригиналната скулптура се намира в Музея на Роден в Париж, бронзова реплика – на гроба на скулптора в Медон, предградие на Париж. „Мислителят“ стои пред вратите на Музея на Роден във Филаделфия, той украсява  входа на Колумбийския университет. Съществуват повече от 20 бронзови и гипсови копия на статуята в различни градове в целия свят – Буенос Айрес,  Кливланд, Детройт, Валенсия, Киото, Сан Диего и др.

Умалената скулптура „Мислителят“ е фрагмент от монументалния скулптурен портал „Портите към ада“.

Le_penseur_de_la_Porte_de_lEnfer_(musée_Rodin)_(4528252054)

„Портите на ада“ служи като рамка на безбройните малки детайли, които се превръщат в самостоятелни творби.
Най-известна е „Мислителят“.   www.libvar.bg

През 2008 г. Музеят на Роден в Париж отбелязва 130-годишния юбилей на своя главен експонат – скулптурата „Мислителят“, една от най-знаменитите в историята на човечеството.

Първоначално Роден я нарича „Поетът“ в чест на автора на „Божествена комедия“ – Данте. Цялата композиция на „Портите към ада“ е била предназначена за Музея за декоративно изкуство в Париж.

Замисълът на позиционирането на статуята пред входните врати е целял “Мислителят“ да е  олицетворение на Данте, който седи пред “Портите към ада“, обмисляйки своята велика поема… Скулптурата изобразява гол мъж, тъй като Роден е искал да пресъздаде интелекта и поезията.  www.idi.bg

Модел на Роден бил боксьорът Жан Бо, който се подвизавал по това време в парижките бордеи.

За първи път „Мислителят“ (с височина 72 см) публично е изложен през 1888 г. в Копенхаген.  През 1902 г. е отлита бронзова скулптура (с височина 1,89 м), която през 1904 г. Роден излага в Салона на изкуствата в Париж, а през 1906 г. тя е инсталирана в Пантеона. На тържественото й откриване, на 21 април, Роден заявява, че  посвещава паметника на френските работници. През 1922 г. скулптурата е преместена в неговия музей в Париж.

Статуята представлява фигура на седнал замислен атлетичен младеж, опрял глава на ръката си в съзерцателна поза. mysticolors.com

Наред с „главния“ оригинал на „Мислителят“ са известни над седемдесет авторски копия с различни размери.

Бронзови копия на скулптурата отливали и в различни леярни, още  докато гениалният скулптор бил жив, но истински „бум на копиране“ се разгорял непосредствено след смъртта му през 1917 г. За да се удовлетвори търсенето,  „производството“  било поставено почти „на конвейр“. По време на окупацията нацистите активно изкупували произведения на великия французин, а предприемчиви търговци им осигурявали главно фалшификати. Любимият ваятел на Хитлер, Арно Брекер,  поръчал „Портите към ада“ за Германия. Работата не достигнала до Райха, а по-късно била купена от Музея в Цюрих.

Всъщност арт пазарът отдавна е наводнен с копия „а ла Роден“. В резултат на това, признават експертите, днес е много трудно да се отличат оригиналите от фалшификатите. Но „истинските“ оригинали на Роден струват милиони. Така през 2009 г. „Мислителят“ (с височина 72 см) е продаден на търг в Париж за 3 млн. евро.

Една от най-известните скулптори в света постави нов рекорд в аукцион. „Мислителят” на Роден, която се слави като най-прочутата скулптора на планетата се продаде за 3 милиона евро. Търгът, организиран в Париж представя серията „ Мислителят” на Роден, която съдържа 21 скулптори, правени от гения в края на 19 и началото на 20 век. Така „ Мислителят”, която изобразява гол мъж, подпрял с ръка брадичката си, постави нов световен рекорд за продавана скулптора на търг. Със сума от 3 милиона евро, това е най-скъпо продаваната на търг статуя някога. Притежателят на творението, разделил се с огромната сума е анонимен.  www.millionaire.bg

Произведението на Франсоа Огюст Рене Роден, което изобразява гол мъж, подпрял с ръка брадичката си е най-скъпо продаваната на търг статуя някога. Името на притежателя на творението от 1888-ма година се пази грижливо в тайна.  citybuildhome.bg

Advertisements

One thought on “„Мислителят“

  1. Pingback: “Мислителят” и рекламата | Media Marketing

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s