Бенвенуто Челини (3 ноември 1500 г. – 13 февруари 1571 г.)

1

Бенвенуто Челини (Benvenuto Cellini) – известен италиански скулптор, ювелир, живописец, воин и музикант от епохата на Ренесанса.

Бенвенуто Челини е скулптор, златар и писател, един от най-видните представители на маниеризма от епохата на Ренесанса. Роден във Флоренция през 1500 г., като дете учи музика, но е привлечен от златарството и започва да усвоява този занаят при местен златар в родния си град. Заминава за Рим през 1523 г. и остава там до 1540 г., през който период работи за папа Климент VІІ и за неговия приемник папа Павел ІІІ Фарнезе. През 1527 г. по време на обсадата на Рим от войските на Карл V, той командва отбраната на Ангелската, в която през 1537 г. е затворен, след като изпада в немилост, и откъдето се опитва да избява по много авантюристичен начин. През 1540 г. се отправя за Франция и работи за френския крал Франсоа І като златар и скулптор – извайва статуя на Юпитер и Нимфата на Фонтенбло, която се пази в Лувъра. От френския период на художника е останала една от малкото достигнали до нас творби, показателни за златарското изкуство на Челини – т.н. „Солница на Франсоа І“, която днес се пази в музея за изобразителни изкуства във Виена. През 1545 г. се връща във Флоренция и работи за флорентинския херцог Козимо І. Той му поръчва да извае статуя на Персей, която и днес краси лоджията на Ланци в родния му град. Освен със скулптурите, златарските произведения и двата си трактата – „За златарството“ и „За скулптурата“, Челини остава в историята на изкуството и литературата преди всичко със знаменитата си автобиография – не само жив и колоритен портрет на своя автор, но и най-завладяващия разказ за страстите, амбициите и търсенията на духа от ренесансовата епоха.

Биография Творби    Цитати     Книги

Бенвенуто Челини – презентация на Мария Гуленова в SlideShare.

Бенвенуто Челини, "Моят живот", превод от италиански Светозар Златаров, Издателска къща "Кибеа", С., 2002
Бенвенуто Челини,
Моят живот„,
превод от италиански Светозар Златаров,
Издателска къща „Кибеа“,
С., 2002

Книгата на Бенвенуто Челини (1500-1571) четох дълго и с огромна наслада. Може би защото ренесансовата епоха е представена през погледа на скулптор и златар. Тя изпъква ясно и в подробности, въпреки желанието на автора да разказва само за живота и изкуството си. Този поглед ми е по-интересен от „Флорентински истории“ на съвременника му Николо Макиавели (1469-1527), в които доминира политиката и в монотонна последователност се редуват въстанията, убийствата на херцози и гонфалониери, изгнанията на привърженици от съперничещи си родове и партии. При Челини убийствата, интригите, общуването с опърничави папи, великодушни крале и зли фаворитки, дори войните и чумата са само прелюдия към поръчката и изпълнението на поредната красива вещ или скулптура…
Най-високата оценка за дадено произведение е, че дори в античността не е постигано такова съвършенство. Това, както и новото самочувствие на художника – Челини още съвсем млад заявява „Роден съм свободен и свободен искам да живея“ и отстоява тези думи при всичките си митарства – са сред важните аспекти на ренесансовата епоха.
От изданието на „Кибеа“ научаваме за съдбата на тази недовършена автобиография, за възхищението на Гьоте, Стендал, Дюма и Оскар Уайлд от нея. В книгата намираме и много необходимата „Хронология на живота и на творбите на Челини“, включваща исторически събития и епизоди, за които авторът не споменава. Това, както и подробните бележки под линия я превръщат в четиво както за специалисти, така и за широката публика.

Диана Попова

La Scultura Italiana – Cellini Benvenuto

Renaissance Art in Italy: Benvenuto Cellini, (c1900)
Челини представя известната солница на краля на Франция, Франсис І.
Френска реклама, Liebig’s Extract of Meat Company.

Rolex Benvenuto Cellini Collection Watch 1994 print Ad

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s