BBC отбелязва 90-годишния юбилей на своето първо радиопредаване

BBCПървото радиопредаване на току-що сформираната Британска съобщителна корпорация (BBC) е излъчено на 14 ноември 1922 г.

За ознаменуване на 90-годишния му юбилей ръководството на корпорацията предлага на аудиторията да вземе участие в масовия проект Radio Reunited – специално триминутно предаване, което е адресирано към бъдещите поколения. То е излъчено точно в 17.33 по Гринуич (времето, когато е осъществено първото) по всичките 60 местни, национални и международни радиостанции на корпорацията.

„Малцина биха могли тогава да предвидят влиянието, което радиото ще окаже върху нашия свят. Няколко хиляди ентусиасти слушаха със слушалки от примитивни детекторни радиоприемници новините, четени от програмния директор Артър Бъроус“, се отбелязва в юбилейната уеб страница на BBC, посветена на 90-годишнината от първото радиопредаване.

На желаещите да участват в проекта е предложено да изпратят в BBC едно изречение – обръщение към цялото човечество или към отделен човек, съвет, пожелание или предупреждение– съдържащо не повече от 20 думи.

От представените варианти са подбрани най-интересните, за да бъдат изпълнени в триминутната емисия – от говорител или от автора.

„Ние вярваме, че Radio Reunited ще се превърне в своеобразно послание в бутилка, отправено към бъдещите поколения. Уверен съм, че след 90 години някой от BBC ще издири това предаване и милиони хора отново ще се настроят на радиовълна, за да го чуят отново“, е заявил Тим Дейви, наскоро назначеният директор на корпорацията.

В допълнение към този проект водещата глобална мултимедийна корпорация е подготвила и други юбилейни изненади – от фотоконкурс за слушателите със стари радиоприемници до подбор на най-добрите архивни радиопредавания през годините.

Мария Гуленова

4 ноември 1922 г. — Започват редовни емисии на Би Би Си (BBC)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s