Едвард Мунк (12 декември 1863 г. – 23 януари 1944 г.)

Edvard_Munch_1921

Работата му по цикъла картини, наречен „Фриц на живота – поема за любовта, живота и смъртта“, който включва негови работи, обединяващи темите за любовта, женствеността, страха, отчаянието и смъртта е свързана с началото на 90-те години.  edvard-munch.allpainters.info

„Викът“ е картина за тревожността, за приближаването и очакването на смъртта.  Петер Олсен

Картината е обект на изследване на множество книги, филми, научни трудове. През годините изображението от нея се появи върху чаши, календари, тениски и други ежедневни предмети.  www.capital.bg

Едвард Мунк (Edvard Munch) е норвежки художник-експресионист. Неговата силна и емоционално наситена трактовка на страданието силно повлиява на развитието на немския експресионизъм от ранния ХХ в.

Мунк пробива в Европа през 1892 г. Желанието му е да изобразява нова форма на реалността, основана на психологически преживявания, а не визуални. Следователно картините на Мунк показват душевното състояние на автора, често подсилено от изобразяването на човешка фигура на преден план и провеждащо се събитие на заден план.

„Викът“ (1893; първоначално озаглавена „Отчаяние“), най-известната картина на Мунк, се смята за икона на екзистенциалното страдание.

Както при много негови творби, той рисува няколко нейни версии. „Викът“ е една от картините от серия, наречена „Фризът на живота“ (Lebensfries), в която Мунк изследва темите за живота, любовта, страха, смъртта и меланхолията. Тя е открадната от музея на Мунк (Munch-museum) в Осло, Норвегия, на 22 август 2004 г., но по-късно намерена. Според непотвърдени слухове картината е унищожена от крадците. На въпроса за тази картина „Защо крещи?“, Мунк веднъж шеговито отговорил „Изгубила си е чантичката“.

Темите от „Фризът на живота“ постоянно се връщат в творчеството на Мунк в картини като „Болното дете“ (1886, портрет на болната му сестра Софи), „Вампир“ (1893–94), „Пепел“ (1894), и „Мостът“. Последната показва слаби фигури с безлични или скрити лица, над които се издигат заплашителните форми на дебели дървета и надвесени къщи. Мунк изобразява жените или като крехки, невинни страдалки, или като смъртнобледи, пиещи живота вампири. Много изследователи смятат, че това отразява неговите сескуални страхове.

През май 2012 г. световните новинарски агенцци предават, че версия на прочутата картина „Викът“ е продадена на търг в аукционната къща „Сотбис“ в Ню Йорк за 119.92 мил. дол. Тя представлява крещящ мъж, запушил уши с ръце на фона на кървавото небе на Осло. Четири са картините с това название, които Мунк рисува между 1893 г. и 1910 г. Търгът за творбата е оспорван. Наддават седем души, но само за 12 минути за пастелен вариант на прочутата картина, нарисуван през 1895 г. Продадената творба от 70-те години на миналия век е собственост на семейството на норвежкия бизнесмен Петер Олсен, чийто баща Томас е бил съсед, а по-късно покровител и приятел на Мунк. Другите три версии на „Викът“ принадлежат на музея на Мунк в Осло (две) и на Националната галерия в Осло (една). Така творбата става най-скъпо продадената на търг в света, като измества рекордьора до този момент – „Гол модел, зелени листа и бюст“ на Пабло Пикасо, продадена през 2010 г. от „Кристис“ в Ню Йорк за 106.5 мил. долара.

Международният гигант за реклама, маркетинг и връзки с обществеността Ogilvy & Mather използва цветни моливи, за да пресъздаде знаменитата картина в рекламна кампания на Faber Castell.

Биография

„Вик“ на Едвард Мунк

„Викът“ на Едвард Мунк бе продадена за 120 млн. долара

Изложба на Едвард Мунк в Ню Йорк с най-скъпата картина в света – „Викът”

Картина на Едвард Мунк продадена за рекордна сума

Крик (Мунк)

Крик. Эдварда Мунка. BBC: Частная жизнь шедевров Фильм 17

Мунк, Эдвард

Эдвард Мунк

Эдвард Мунк. Картины и биография

The Dance of Life Site

Edvard Munch

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s