Едуин Ландсир (7 март 1802 г. – 1 октомври 1873 г.)

 

Watkins_-_Edwin_Landseer

Сър Едуин Хенри Ландсир (Sir Edwin Henry Landseer) е британски художник и скулптор, познат предимно с картини на животни — основно коне, кучета и елени. Негова творба  са лъвовете на площад „Трафалгар“ в Лондон.

Роденият в Лондон Ландсир още в ранна възраст се проявява като вундеркинд с голям артистичен талант. Първите му учители  са неговият баща Джон Ландсир, гравьор, и Робърт Бенджамин Хейдън. Те насърчават младия Ландсир да извършва дисекции, за да опознае напълно животинската скелетна мускулатура и структура.

Животът на Ландсир е тясно свързан с Кралската художествена академия. Когато е на 13-годишна възраст, през 1815 г., той излага свои творби там. На 24-годишна възраст е избран за сътрудник на Академията, а пет години по-късно, през 1831 г., вече притежава академично звание.

Получава рицарско звание през 1850 г. и е номиниран през 1866 г. за президент на Академията, но отказа поканата.

Едуин Ландсир е много популярен във Викторианска Англия. Той е считан за един от най-изтъкнатите майстори на картини на животни за времето си, като репродукции на негови творби са били често срещани в домовете на гражданите от средната класа, популярен е сред британската аристокрация, а Кралица Виктория му възлага рисуването на многобройни семейни портрети (включително и на домашни животни).

Ландсир е тясно свързан с Шотландия и шотландските планини, които му дават идеи за много от неговите най-известнии картини – „The Hunting of Chevy Chase“ (1825-1826), „An Illicit Whiskey Still in the Highlands“ (1826-1829), „Monarch of the Glen“ (1851), „Rent Day in the Wilderness“ (1855-1868) и „Laying Down The Law“ (1840).

Много популярни са творбите на Ландсир, изобразяващи кучета в служба на хората – „Спасение“ (1827), „Off to the Rescue“ (1827) и „A Distinguished Member of the Humane Society“ (1838). Той толкова добре предава същността на кучетата порода нюфаундленд, че една от нейните разновидности е кръстена в негова чест – Landseer.

Ландсир е значителна фигура в британското изкуство през XIX в. Днес неговите творби се намират в Националната галерия на британското изкуство (Tate Britain), Музея „Виктория и Албърт“ (V&A), „Кенууд Хаус“ (Kenwood House) и „Уолъс Колекшън“ (The Wallace Collection) в Лондон.

Биография    Творби

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s