Ян ван дер Хейден (5 март 1637 г. – 28 март 1712 г.)

357px-Jan_van_der_Heiden

Ян ван дер Хейден (Jan van der Heyden) – холандски художник, печатар и изобретател. Известен като автор на първия в света наръчник за огнеборци (Brandspuiten-boek), организатор първата в Европа доброволческа пожарна бригада през 1685 г. Значително подобрява работния механизъм на ръчните пожарни коли и пожарникарския маркуч (заедно с брат си Николас). Създава и система за улично осветление на Амстердам, която се използва от 1669 до 1840 г.

За разлика от много от съвременниците си, Ян ван дер Хейден произхожда от заможно семейство и води сравнително охолен живот. Рисува предимно пейзажни картини съвместно с Адриан ван де Велде. След смъртта му през 1672 г. Ян ван дер Хейден се насочва към архитектурните рисунки и чертането. Паралелно с работата си като чертожник той подобрява редица изобретения, които са били новост за онова време, предимно в областта на пожарникарството. Занимавал се е също с механика и е създал първите улични лампи.

Ван дер Хейден е обиколил много европейски градове, сред които Хага, Гент, Брюксел, повечето от градовете по река Рейн. Нарисувал е много скици и картини, изобразяващи строежа на Кьолнската катедрала.

Платната му се характеризират с изключителна прецизност на образа и детайлите, наситеност на цветовете и много реалистично изобразяване на светлината, отраженията и сенките. Един от недостатъците на Ян ван дер Хейден обаче е неспособността му да рисува хора, животни и кораби. Това е в контраст с уменията на Адриан ван де Велде, който е изобразявал голям брой живи същества в своите картини. Именно след неговата смърт Ян ван дер Хейден започва да рисува по-малко цветни картини и повече рисунки и чертежи.

Ян ван дер Хейден умира на 75-годишна възраст в Амстердам, след като е водил спокоен живот. Имал е три деца – Ян, Самуел и Сара, които наследяват богатството му.

Биография    Творби

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s