„Танц в Буживал“ – Пиер-Огюст Реноар

00

„Танц в Буживал“ (Le Bal а Bougival, масло върху платно. 182 × 98 cм) е картина, нарисувана от френския художник Пиер-Огюст Реноар (1841-1919) през 1883 г.

Буживал – западно предградие на Париж, разположено по течението на Сена – през втората половина на XIX в. става любимо място за отдих не само на парижани. В годината на създаването на картината там умира Иван Тургенев, който е преживял в Буживал най-прекрасните години на своята любов. Днес наричат Буживал „люлката на импресионизма“, тъй като освен Реноар тук са работили на открито и други видни импресионисти (Моне, Сисле).

През 1883 г. Реноар рисува три картини, изобразяващи танцуващи двойки – „Танц в града„, „Танц в Буживал“ (т.е. в предградието) и „Танц в селото„. Тези картини като че ли персонифицират и приближават до зрителя сюжет, използван в по-ранна картина на художника – „Бал в Мулен дьо ла Галет“ (1876), но вместо множество танцуващи двойки художникът във всяка картина се фокусира върху една двойка, като я изписва във всички подробности.

В картината „Танц в Буживал“ жената е обърната с лице към зрителя, докато горната част на лицето на мъжа е закрита от периферията на неговата сламена шапка, така че се вижда само долната част с брада и мустаци. На заден план са разположени дървени маси на кафене и седящи зад тях хора. Фоновото изображение е неясно и това помага да се предаде усещането за „въртящ се” около танцуващите свят.

Жената, позирала за картината – Сюзан Валадон, по това време модел на Реноар, по-късно става известна художничка. Изследвания, извършени с помощта на рентгенова радиография и инфрачервена рефлектография, показат, че първоначално за картината е позирала друга, по-пълна жена – предполага се, че това е Алин Шариго, бъдещата съпруга на Реноар, моделът за картината „Танц в селото“.

Позиралият мъж вероятно е Пол Лот – близък приятел на Реноар, авантюрист, журналист и писател. Съществува и друга версия – че е позирал Иполит-Алфонс Фурнез, син на собственика на ресторанта Fournaise в Шату.

Картината преминава през ръцете на известния Пол Дюран-Рюел и индустриалеца Франсоа Депо преди да бъде закупена за 150 000 дол. от Музея за изящни изкуства в Бостън през 1937 г. Другите две картини от серията „танц“ са останали във Франция и са изложени в Музей Орсе, Париж.

По молба на Сюзан Валадон Реноар създава по-малка версия на картината (88 х 47,4 см), в която той още по-силно подчертава сходството на лицето на танцуващата жена със Сюзан. Картината е в частна колекция в САЩ.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s